Audio by title mitropolit_porfirije

Интервју Митрополита Порфирија за Радио Београд 1

37:28 минута (6.43 МБ)

О изазовима живота Срба у Хрватској, повратку избеглих и опстанку ћирилице за Седмицу говори нови митрополит загребачко - љубљански Порфирије.

 

ХРТ Духовни изазови: Интервју митрополита Порфирија

16:28 минута (2.83 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије 20. септембра 2014. године гостовао је у познатој и веома гледаној емисији Духовни изазови, посвећеној међурелигијским питањима, која се емитује на првом програму Хрватске радио телевизије.

Високопреосвећени Митрополит је у свом првом јавном наступу по устоличењу на катедру Митрополитâ загребачко-љубљанских, дао интервју г. Августину Башићу, у којем је истакао основне приоритете његовог духовног и мисионарског деловања на подручју богоспасавене Митрополије загребачко-љубљанске као и о многим другим важним темама.

Митрополит загребачко-љубљански Г. др Порфирије: „Христос – Црква и подвиг спасења у Телу Христовом“

Tagged:
38:01 минута (6.53 МБ)

У недељу, 07. децембра 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. др Порфирије одржао је предавање у Центру за културу града Бијељине. Овим предавањем отпочео је божићни циклус предавања који, благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома, организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске. Митрополит Порфирије се присутнима обратио излагањем на тему: „Христос – Црква и подвиг спасења у Телу Христовом“.

Његово Високопреосвештенство Г. Порфирије је у свом излагању нагласио да су Христос и Црква неодвојиви. Када говоримо о Христу ми заправо говоримо о Цркви и обрнуто. У свештеним књигама Новога Завета, нарочито у посланицама светога апостола Павла, наилазимо на податак да је Црква Тело Христово и да се она манифестује и пројављује кроз Тајну Евхаристије коју је Христос установио пред своје страдање на Тајној Вечери рекавши: „Примите једите ово је Тело моје које се ломи за вас на отпуштење грехова“ и „пијте од ње сви ово је Крв моја Новога Завета која се пролива за вас на отпуштење грехова“.

Митрополит Порфирије: "Рађање за вјечност"

Tagged:
46:48 минута (8.04 МБ)

Предавање Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Г. Порфирија на тему "Рађање за вјечност" које је одржао 20. децембра 2015. године у Центру за културу у граду Бијељини, у организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске.