Audio by artist a_radio_svetigora

Свети Петар Цетињски XV

13:09 минута (2.26 МБ)

Мукотрпан рад митрополита Петра I на изградњи крхког народног јединства. Скупштина народних главара под предсједништвом Петра I одржана 1799 разматра начин изградње првих органа власти у Црној Гори.

Протојереј Драган Станишић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и парох подгорички, 13. јануар 2008

58:53 минута (8.44 МБ)

У недјељу 13. јануара гост емисије "Питајте свештеника" био је протојереј Драган Станишић професор Богословије Светог Петра Цетињског.

Емисија од 15. јануара 2008

56:46 минута (8.13 МБ)

Јадранка Трифковић предсједница Кола српских сестара из Брчког говори о Светосавским свечаностима које су почеле у овом граду

7:48 минута (1.34 МБ)

Јадранка Трифковић предсједница Кола српских сестара "Мајка Јевросима" из Брчког говори о Светосавским свечаностима које су у петак, 11. јануара почеле у овом граду.

Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски Г. Артемије говори о сусрету са шефом чешке дипломатије Карелом Шварценбергом

10:36 минута (1.82 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Рашко - призренски Г. Артемије говори о сусрету са шефом чешке дипломатије Карелом Шварценбергом и изложби "Српско културно наслеђе на Косову и Метохији" која је на Божић отворена у манастиру Грачаница.

Дечани - једно од пет српских средњевјековних чуда

Tagged:
72:28 минута (10.38 МБ)

"Дечани - једно од пет српских средњевјековних чуда" наслов је предавања које је 10. децембра 2007. године одржао мр Оливер Томић асистент на одјељењу за историју умјетности на Философском факултету у Београду.

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија у манастиру Светих Арханђела на Михољској превлаци

Tagged:
8:57 минута (4.1 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске литургије у манастиру Светих Арханђела на Михољској превлаци код Тивта, 17. јануар 2008.

«Теологија без литургије је идолопоклонство»

70:22 минута (10.08 МБ)

«Теологија без литургије је идолопоклонство» казао је отац Александар Ђаковац, магистар теологије, напомињући да литургија без теологије може да буде промашај. Емисију приредио Спиридон Булатовић.

"Дуго кретање између клања и орања"

106:01 минута (18.2 МБ)

"Дуго кретање између клања и орања" капитална историја Срба академика професора др. Милорада Екмечића је наслов који је по ријечима аутора он посудио од нобеловца Ива Андрића.

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија на Богојављење у цркви Светог Ђорђа под Горицом

Tagged:
8:59 минута (1.55 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је на Богојављење служио у цркви Светог Ђорђа под Горицом.

"Бијела књига"

68:38 минута (11.79 МБ)

Гост емисије Огледало је Јован Маркуш приређивач "Бијеле књиге", збирке докумената о крађи на референдуму у Црној Гори.

Протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић ректор Призренске Богословије, 20. јануар 2008

72:50 минута (10.43 МБ)

У недјељу 20. јануара гост емисије "Питајте свештеника" био је Протојереј - ставрофор Милутин Тимотијевић ректор Призренске Богословије тренутно измјештене у Нишу.

Свети Петар Цетињски XVI

13:48 минута (2.37 МБ)

Народна скупштина одржана 1799. на Цетињу доставила је руском цару пројект организације државне управе у Црној Гори. Усљед неповољних друштвених услова али и незаинтересованости руске царске владе овај пројекат није реализован.

"Зашто живети"

56:08 минута (9.64 МБ)

Гост студената Правног факултета на трибини "Двери српских" био је познати руски редитељ и глумац Никита Михалков. У препуном Амфитеатру V Правног факултета тешко је било наћи и мјесто за стајање. Сви они који су имали прилику да уживају у глумачким и редитељским остварењима Никите Михалкова, дошли су да чују овог изузетног умјетника који је неколико дана боравио у Србији. Удружење студената Номоканон и Друштво српско - руског пријатељства омогућили су да до овог сусрета дође, а у срдачној атмосфери, често прекидан аплаузима, Михалков је оставио утисак који ће сви присутни дуго памтити.

"Брак и породица"

Tagged:
57:37 минута (8.25 МБ)

Академик Владета Јеротић у крипти црква Светог Марка у Београду одржао предавање на актуелну тему породице кроз православну визуру.

"Поредак новога свијета"

73:15 минута (10.49 МБ)

"Поредак новога свијета" редослед је којим је у својим књигама "Фамилија" и "Империја" пресложио кованицу нови свјетски поредак Владимир Илић публициста и новинар разоткривајући нове аспекте глобализма медијски, идеолошки и финансијски. О чему говори и ова емисија коју је припремио Спиридон Булатовић.

Божићни сусрети Српско-руског пријатељства

58:30 минута (8.38 МБ)

Божићни сусрети Српско - руског пријатељства. Под покровитељством Српске и Руске Православне Цркве од 21. до 26. јануара у Београду, широм Србије и на Косову одржани су четврти сусрети Српско - руског пријатељства. Првог дана на отварању ових сусрета у Руском дому у Београду приређена је изложба "Русија и Косово - камен вапи" која говори о страдању православних богомоља на Косову данас и у Русији за вријеме Октобарске револуције коју су увеличали својим наступом дјечји и омладински хор Светог Јована Дамаскина из Санкт - Петербурга и Косовки божури.

Дјеца апокалипсе II

58:11 минута (9.99 МБ)

Данашња емисија «Дјеца апокалипсе» посвећена је 25 годишњици блажене кончине оца Серафима Роуза. Отац Серафим Роуз (Serafim Rose) је први покрштени Американац који је истински примио православље и као писац и молитвеник прочуо се широм православних земаља, нарочито у Русији. Он је својим проповједима и богословским радовима, у току свог краткотрајног живота од 48 година, неуморно доказивао истинитост учења православне вјере и погрешног модерног духа и свих порока које наше вријеме доноси.

Глас Светог града Јерусалима I

61:46 минута (8.85 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије у интервјуу за прво издање емисије говори о недавној посјети Јерусалиму и преводима дјелова Старог Завјета.

Протојереј Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, 27. јануар 2008

71:21 минута (10.22 МБ)

У недјељу 27. јануара, на празник Светог Саве гост емисије "Питајте свештеника" био је протојереј Гојко Перовић ректор Богословије Светог Петра Цетињског.

Бесједа Митрополита Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије на Савиндан у манастиру Савина код Херцег Новог

Tagged:
13:58 минута (2.4 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - риморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је напразник Светог Саве, у недјељу 27. јануара служио у манастиру Савина код Херцег Новог.

"Вера у животу и делима руских писаца"

Tagged:
77:12 минута (11.06 МБ)

"Вера у животу и делима руских писаца" наслов је предавања које је у Београду одржао ипођакон Андреј Тарасјев из Цркве Светог Трифуна са Бановог Брда. Овим занимљивим предавањем кроз призму хришћанства говорио је о Пушкину, Гогољу, Достојевском, Толстоју и Пастернаку.

"Достојевски - лексикон ликова"

45:28 минута (7.81 МБ)

"Достојевски-лексикон ликова" књига Данила Кабића представљена је у Беогарду у Дому руске културе 29. јануара, на дан када је 1881. године преминуо један од највећих књижевника Русије и свијета Фјодор Михајловић Достојевски. "Лексикон ликова из цјелокупног опуса Достојевског је примјер да појединци могу да изведу чуда, јер је аутор Данило Кабић обавио посао за који би требао цио институт" истакао је Зоран Колунџија, директор "Прометеја" из Новог Сада издавача овог дјела.

Глас Светог града Јерусалима II

59:59 минута (8.59 МБ)

Светлана Спајић говори о недавној посјети Светој Земљи гдје је као полазник семинара Међународне школе о холокаусту - Јад Вашем (Yad Vashem) представљала Одбор за Јасеновац.

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије у Влашкој цркви на Цетињу

Tagged:
14:54 минута (2.56 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је у недјељу 3. фебруара 2008. служио у Влашкој цркви на Цетињу.

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, Архијерјски намјесник Бококоторски, 3. фебруар 2008

78:01 минута (11.18 МБ)

У недјељу 3. фебруара 2008. гост емисије "Питајте свештеника" био је Протојереј - ставрофор Момчило Кривокапић Архијерејски намјесник Бококоторски.

"Како је Црњански дописао Толстоја"

52:31 минута (7.52 МБ)

У Руском дому у Београду др.проф. Мило Ломпар управник Задужбине Милоша Црњанског и професор Филолошког факултета у Београду говорио је на тему "Милош Црњански између Толстоја и Достојевског".

Обељежена стота трибина Српског сабора Двери

Tagged:
102:02 минута (14.61 МБ)

"Парче слободног неба" заједнички је наслов за трибине на Машинцу четвртком, које су у организацији Српског сабора Двери, доживјеле стоту организацију у девет година постојања. Упоредо је излазио и часопис "Двери српске", а за у просјеку око од 500 до 1000 посјетилаца, колико је на Машинцу пратило предавања, преко 150 предавача из разних области се побринуло да она постану култно мјесто не само у Београду, него и Србији и шире. Ова јубиларна трибина одржана 31. јануара, памтиће се по много чему, па и бројним признањима.

"Паметан зна, мудар предвиђа а безазлен побјеђује"

62:26 минута (10.72 МБ)

Жеља за безазленошћу је молитва каже пр.др. Веско Драшковић у разговору са аутором емисије Спиридоном Булатовићем. Веско Драшковић је био тренер ватерполо репрезентације Југославије (1996) и ватерполо клуба Партизан (1996-1998). Члан је Удружења стручњака за рекреацију WLRA (Светска организација за рекреацију и слободно време) и ICHER – SD (Светски концил за здравље, спорт, физичку културу, рекреацију).

Дјеца апокалипсе III

63:44 минута (10.94 МБ)

У овој емисији слушате разговор са Борисом Љешковићем фронтменом никшићке групе ДСТ као и текст Томаса Флеминга (Thomas Fleming) из последњег броја часописа "Крониклс" (Chronicles) - "Туђинци у туђој земљи" о феномену смрти поп-звијезда.

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија у манастиру Режевићи код Петровца, 10. фебруар 2008

Tagged:
18:10 минута (3.12 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архипеископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије коју је у недјељу 10. фебруара служио у манастиру Режевићи код Петровца.

Свети Петар Цетињски XIX

16:18 минута (2.8 МБ)

Авантуриста Димитрије Вујић долази 1799. године у Црну Гору. Жели да свјетовну власт присвоји за себе. Стога је на иницијативу Митрополита Петра Првог протјеран из Црне Горе.

Јеромонах Лука (Анић), игуман Цетињског манастира, 10. фебруар 2008

67:33 минута (9.68 МБ)

У недјељу 10. фебруара 2008. гост емисије "Питајте свештеника" био је игуман Цетињског манастира јеромонах Лука (Анић).

"Бог је говорио светима"

Tagged:
76:21 минута (13.11 МБ)

"Бог је говорио светима" наслов је предавања које је у Лазаревцу одржао игуман Цетињског манастира јеромонах Лука (Анић).

Гост емисје "Ријеч посјеч" је професор Савић Минић директор Пете београдске Гимназије

72:11 минута (10.34 МБ)

Ријеч посјеч. Гост професор Савић Минић директор Пете београдске Гимназије која баштини преко сто година постојања и из које је стасала плејада научних, културних и јавних радника Србије и шире. "Појавом комунизма настале су разне мутације, мајмуна у човјека, херцеговца у дукљанина..., а враћање вјеронауке у школе је враћање коријенима" наглашава у свеобухватном разговору проф Минић осврћући се и на своје родне Ровце. Аутор Спиридон Булатовић.

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија у цркви Светог Трифуна на Топчидеру, 14. фебруар 2008

Tagged:
17:32 минута (5.74 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије, по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, поводом данашњег празника Светог Трифуна, служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом светом мученику на Топчидеру.

Посјета делеације СПЦ Цариградској Патријаршији

Tagged:
26:06 минута (9.29 МБ)

Сагласно одлуци Светог Архијерејског Сабора и у име Светог Архијерејског Синода СП Цркве Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије, Архиепископ Охридски Митрополит Скопски Г. Јован и Епископ Бачки Г. Иринеј посјетили су у 5. и 6. фебруара 2008. године Цариградску Патријаршију и Свесвјатејшег Патријарха Константинопољског и Васељенског Г. Вартоломеја. О боравку у Цариграду Митрополит Амфилохије је за Радио Светигору испричао своје утиске.

"Сабља и држава"

60:58 минута (10.47 МБ)

"Сабља и држава" књига др. Владимира Јовићевића представљена је 14. фебруара 2008. у Подгорици у ресторану "Рибница". На промоцији су говорили: Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско - никшићки Г. Јоаникија , свештеник Јован Пламенац, предсједник Удружења новинара Црне Горе и главни и одговорни уредник Радио Светигора, академик др. Зоран Лакић и аутор књиге.

"Теологија лепоте"

65:03 минута (9.32 МБ)

"Теологија лепоте" књига докумената рано преминулог историчара српске средњевјековне културе ђакона др Милорада Лазића постхумно представљена у Дому културе Студентски град у Београду. О књизи су говорили академик Владета Јеротић и др Бојан Јовановић. Емисију припремио Јово Бајић.

Протест испред зграде амбасаде Републике Словеније у Београду

35:09 минута (6.04 МБ)

У присуству преко 10 000 људи испред амбасаде Републике Словеније у Београду одржан је протест упозорења против слања мисије Европске уније на Косово и Метохију. Скуп су организовале српске невладине организације: Српски народни покрет 1389, Удружење Наши – Аранђеловац, Свесловенско књижевно друштво, Друштво пријатеља манастира Ђурђеви Ступови, Удружење студената Правног факултета Номоканон, Хуманитарна организација Браниоци отаџбине 1998-1999 и Српски сабор Двери.

Из Пећке Патријаршије јавио се Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије

8:49 минута (1.52 МБ)

Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско - никшићи и Преосвећени Епископ Липљански Г. Теодосије служили су у недјељу 17. фебруара 2008 Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пећка Патријаршија. У поподневним часовима, након што је у Приштини обзнањена декларација о самопроглашеној независности Косова и Метохије, Радио-Светигори се из Пећке Патријаршије јавио Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије.

Саопштење за јавност Светог архијерејског синода поводом најновијих збивања на Косову и Метохији

6:55 минута (1.19 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије прочитао је данас саопштење за домаћу и међународну јавност, поводом најновијих збивања на Косову и Метохији које је донио Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве на својој ванредној седници одржаној у Патријаршији, 17. фебруара 2008. године.

Протојереј Драган Станишић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и парох подгорички, 17. фебруар 2008

70:33 минута (10.11 МБ)

У недјељу 17. фебруара 2008 гост емисије "Питајте свештеника" био је протојереј Драган Станишић професор Богословије Светог Петра Цетињског и парох подгорички.

Глас Светог града Јерусалима III

64:00 минута (9.17 МБ)

Мира Лолић - Мочевић уредник РТВ Републике Српске говори о посјети Јерусалиму и путописној књизи "Пут у Свету земљу" коју је објавила 2007. године.

Да вас нико не превари I

59:36 минута (8.54 МБ)

Емисија о штетном и погубном дјеловању секти, тоталитарних покрета, псиохо организацијама и комерцијалним култовима. Савјети стручњака и аутентичне исповијести жртава. У првој уводној емисији са аутором и водитељем ове емисије сектологом Слађаном Миаљевићем разговарала новинар Сања Лубардић.

"Улога лаика у цркви"

Tagged:
33:07 минута (5.69 МБ)

Предавање на тему "Улога лаика у цркви", тема је предавања владике Захумско - херцеговачког господина Григорија, одржаног на Машинском факултету у Београду у органозацији Српског сабора "Двери".

Бесједа Митрополита Амфилохија са молебана испред храма Светог Саве на Врачару, 18. фебруар 2008

Tagged:
24:33 минута (4.22 МБ)

Бесједе Његовог Високопреосвештенства Архиепикопа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са молебана, који је у понедјељак 18. фебруара 2008, са архијерејима Српске Православне Цркве и свештенством, служио испред храма Светог Саве на Врачару за спас српског народа на Косову и Метохији.

Бесједа Митрополита Амфилохија са молебана испред храма Светог Саве на Врачару, 21. фебруар 2008

Tagged:
15:41 минута (2.69 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са молебана за спас српског народа и његових Светиња, који је у четвртак 21. фебруара, са свештенством служио испред храма Светог Саве на Врачару.

Српски именослов кроз векове

49:24 минута (7.08 МБ)

Српски именослов кроз векове наслов је предавања проф.др. Александра Ломе одржаног у малој сали Коларчевог универзитета у Београду, које је још један допринос археологији ријечи српске историјске ономастике.

Дјеца апокалипсе IV

61:45 минута (10.6 МБ)

Дјеца Апокалипсе данас преносе благодетни звук Косова и Метохије и њихову васељенску поруку кроз ријечи Горана Марића и Светлане Спајић те причу и пјесму Давида Шултхајза (David Schulthisea).

Да вас нико не превари II

46:08 минута (7.92 МБ)

У другој емисији о сектама говори се о савременим сектама и њиховој општој подјели. Указујемо на проблематику пандемијских размјера, прозивамо одговорне да нешто предузму и дајемо једно краће аутентично свједочење. Кроз свједочење једне младе дјевојке види се проблем три генерације, а све због лаковјерности и вјерске необразованости.

Апологетика

79:16 минута (11.35 МБ)

Апологетика је одбрана Библијског концепта, да би човјек могао да ријеши проблеме са којима се суочава.

Глас Светог града Јерусалима IV

59:05 минута (8.46 МБ)

У данашњој емисији говоримо како се збивања са светом земљом косовском одражавају у огледалу Свете земље. Гости емисије: Александар Николић, Ненад Антонијевић и Јован Мирковић.

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, Архијерјски намјесник Бококоторски, 2. март 2008

86:47 минута (12.43 МБ)

У недјељу 2. марта 2008. гост емисије "Питајте свештеника" био је Протојереј - ставрофор Момчило Кривокапић Архијерејски намјесник Бококоторски.

Да вас нико не превари III

47:21 минута (6.78 МБ)

"Ко се чува и Бог га чува" Мунова унификациона црква код нас и њене маска организације као што је на примјер "Професорска конференција за мир у свијету" која се бави и размјеном студената.

"Косово је систем замрзнутог конфликта"

50:35 минута (7.25 МБ)

Гост аутора емисије Спиридона Булатовића је др. Миша Ђурковић, истраживач у институту за европске студије у Београду. "Косово је систем замрзнутог конфликта" у ком су с једне стране корумпирана економска и политичка елита а на другој народ одлучан да сачува свето Косово.

"Света гора Фрушкогорска"

75:33 минута (10.82 МБ)

Капитално дјело академика Дејана Медаковића "Света гора Фрушкогорска" које је издао новосадски "Прометеј" свечано је представљена у Свечаној сали града Београда 27. фебруара 2008. године.

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру, 9. март 2008

Tagged:
11:54 минута (2.05 МБ)

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерсјеке Литургије коју је у недјељу 9. марта, са свештенством служио у Цетињском манастиру.

Дјеца апокалипсе V

76:34 минута (10.97 МБ)

Житије преподобне Марује Египћанке. Преподобна Марија је у свом времену била оно што су дјеца апокалипсе данас. У историји хришћанства она је један од најачих и најаснијих примјера покајања као преумљења и потпуне промјене човјека. Због тога се њено житије и чита на самом почетку и у току Часног поста.

Да вас нико не превари IV

52:44 минута (18.14 МБ)

У 4. емисији говоримо и објашњавамо појмове из теологије, социологије и права као што су: плурализам, секуларизам, слобода, људска права, толеранција, верске слободе, насиље, правни поредак и секте, сектне организације кроз конвенцију о правима детета, либертицид итд. а, које секте објашњавају на свој преваран начин.

Црква је учитељица живота

Tagged:
72:28 минута (10.38 МБ)

"На прагу Часног поста" или "Живот и смисао живота" наслов је предавања које је у оквиру трибине Православног народног универзитета, у сали Патријаршије у Београду, у уторак 4. марта 2008 године, одржао епископ Атанасије Ракита.

"Опцијом корак по корак до Косова које нам се догађа"

66:48 минута (11.47 МБ)

Гост у емисији је Цвијетин Миливојевић публициста, власник пр - агенције "Прагма" и аутор Зборника интервјуа "Космет или Косова" објављеног 1996. године у кооауторству са албанским новинарем Бахри Цаном. Ова књига објединила је тридесет личности из власти и опозиције Србије из реда албанаца и срба који су говорили о Космету и прогнозирали развој догађаја.

Херцеговачки мученици

29:52 минута (5.13 МБ)

Двосатни документарни филм аутора Дениса Цвијетичанина, потресно је свједочанство о страдању Срба у босанско - херцеговачким и хрватским казаматима у последњем грађанском рату. Ово потресно свједочанство освјетљава и судбину страдалника такозване "никшићко шавничке групе" истакао је Владика Атанасије, на промоцији овог филма у дворани Коларчевог универзитета у Београду.

Протојереј Драган Станишић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и парох подгорички, 9. март 2008

62:13 минута (8.91 МБ)

Протојереј Драган Станишић професор Богословије Светог Петра Цетињског и парох подгорички одговарао је у недјељу 9. марта 2008. на питања слушалаца у емисији «Питајте свештеника».

Глас Светог града Јерусалима V

64:22 минута (9.22 МБ)

У овој емисији говоримо о монаху Гаврилу Тадићу српском путописцу из 17. вијека и његовом путеводичу по Светој Земљи који се чува у Јерусалимској библиотеци. Гост емисије је Ања Јефтић.

Протојереј Радомир Никчевић шеф Кабинета Високопреосвећеног Архиепископа Г. Амфилохија, 16. март 2008

70:03 минута (10.03 МБ)

У недјељу 16. марта 2008. гост емисије "Питајте свештеника" био је Протојереј Радомир Никчевић шеф Кабинета Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија и директор Издавачко - информативне установе "Светигора".

Свети Петар Цетињски XXIV

21:19 минута (3.66 МБ)

Као изасланик царске руске Владе гроф Ивелић је почетком 1804. дошао у Котор са циљем да Владику Петра I протјера у Русију и себе наметне за свјетовног господара Црне Горе. Руководећи се својим интересима, Аустрија жели помоћи грофу Ивелићу у пројекту насилне интернације Владике Петра I, али не жели ризиковати сукоб са Црногорцима и евентуално уплитање Турака. Зато остаје по страни.

Да вас нико не превари V

50:14 минута (7.2 МБ)

У 5. емисији "да вас нико не превари" говоримо о псеудохришћанским сектама. Дајемо хронолошки преглед настанка савремених организација сектног типа. У сведочењу жртава имамо сведочанство како нас вуци у јагњећој кожи могу врбовати и у православном храму и повести на пут без повратка. У поукама дајемо савете како се треба понашати према бившем припаднику секте.

Дјеца апокалипсе VI

66:59 минута (9.59 МБ)

У овој емисији "Дјеца апокалипсе": Писмо сто бугарских интелектуалаца поводом признавања Косова од стране Бугарске, из магазина за америчку културу Крониклс преносимо писање Андреја Наврозова о савременој умјетности, о недељи Џемса Џојса у Београду од 25. марта те писање Зорана Костића - Цанета у београдској Политици.

Јереј мр Велибор Џомић, парох подгорички, 23. март 2008

74:10 минута (10.62 МБ)

Емисија "Питајте свештеника" у којој је гост био протојереј мр Велибор Џомић. Тема емисије била је црквена имовина у Црној Гори.

Да вас нико не превари VI

52:06 минута (7.46 МБ)

У шестој емисији говоримо о техникама контроле ума, јер многе секте користе најсавршеније методе за "испирање мозга". Отворићемо тему о далекоисточним сектама јер многе псеудо будо - хиндуистичке секте као и психо култови користе поменуте технике. Наравно имамо и адекватну исповест жртава, бивши припадник секте ТМ (Трансцедентална медитација) сведочи шта му се све дешавало после само једне године медитирања.

Спас од гријеха кроз пост и исповјест

Tagged:
62:30 минута (8.95 МБ)

Протојереј ставрофор Вајо Јовић, старјешина цркве Светог Александра Невског на Дорћолу у Београду и управник Православне мисионарске школе, одржао је предавање на тему "Од гријеха ка Богу - припрема за исповјест" у овом храму.

У Србији је на сцени глобалистичка политика

33:00 минута (5.67 МБ)

Гост емисије Ријеч посијеч је Мирослав Лазањски колумниста Политике. Мирослав Лазански је војнополитички коментатор, дипломирао је на Правном факултету у Загребу, где је и започео новинарску каријеру радећи у Вјеснику, Данасу и Старту. У фебруару 1991. Лазански прелази у дневни лист Политика, где ради као војнополитички коментатор. Своје коментаре и текстове објављивао је и у грчком листу Катимерини, те у јапанским листовима Diamond weekly и Securitarijan. Аутор је двије стручне књиге. Гулф као жариште кризе и Несврстани и наоружање.

Десет Божјих заповијести

77:15 минута (11.06 МБ)

"Да ли су" десет Божјих заповијести данас актуелне на Правом факултету у Београду говори београдски рабин Исак Асијел.

Оно што вам нису рекли о Европској Унији

86:45 минута (12.42 МБ)

Косово и (ли) Европска Унија наслов је трибине која је у организацији Српског сабора Двери организована 27. марта 2008. г. на Машинском факултету у Београду, чиме је отпочео прољћни циклус предавања. Учесници трибине генерал Божидар Делић, политиколог Милош Кнежевић, Никита Јурјевић Конопасјев и Павле Петрович Педосов координатор омладинских програма Центра националне славе Русије и Фонда Светог Апостола Андреја Првозваног, новинар Рајо Војиновић члан УО Српског народног Вијећа Црне Горе и Бошко Обрадовић главни уредник часописа Двери српске.

Глас Светог града Јерусалима VI

62:40 минута (8.98 МБ)

У овој емисији слушате утиске мр. Драгољуба Даниловића једног од двадесет професора из Србије који су похађали семинар у Јад Вашему (Yad Vashem) у Јерусалиму и "Исповједање вјере" Никона Јерусалимца.

Да вас нико не превари VII

74:15 минута (10.64 МБ)

У овој емисији говоримо о религији Хиндуизму и хиндуистичким вероисповестима разним јогама и јогистичким учењима које су се прошириле светом. Нудећи своја разноразна учења, методе, технике и радње, која на нашем поднебљу недају баш најбоље резултате, чак у многим случајевима и врло негативне, а што се кроз данашњу исповест може и чути.

Свети Петар Цетињски XXVI

18:24 минута (3.16 МБ)

Гроф Ивелић се из Котора дописује са црногорским главарима желећи да их усмјери против митрополита Петра И. То му не полази за руком. Главари, укључујући и гувернадура Радоњића, остају вјерни своме владици. Правитељство црногорско обратило се колективним писмом руском цару, у коме устају у одбрану митрополитову и снажно осуђују Ивелићеве интриге. Наглашавају да је Црна Гора слободна земља и да јој нико са стране не може наметнути господара мимо воље народа. Предлажу да руски цар упути мисију на Цетиње, коју би предводио "рођени Рус" и која би непристрасно могла утврдити неоснованост Ивелићевих интрига против цетињског митрополита, који и даље остаје вјерни савезник Русије.

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, Архијерјски намјесник Бококоторски, 30. март 2008

85:46 минута (12.28 МБ)

У недјељу 30. марта 2008. г. гост емисије "Питајте свештеника" био је Протојереј - ставрофор Момчило Кривокапић Архијерејски намјесник Бококоторски.

Од покајања до Светог причешћа - како прећи тај пут

29:18 минута (5.03 МБ)

Запис са предавања Протојереја - ставрофора Ваја Јовића старјешине цркве Светог Александра Невског на београдском Дорћолу, на тему "Од покајања до Светог причешћа - како прећи тај пут".

"Отимање Косова"

Tagged:
60:56 минута (10.46 МБ)

Србији су потребне гусле због вертикале и евро због егзистенције, истакао је Томислав Кресовић новинар и политички аналитичар на предавњу у Дому културе у Студентском граду у Београду одржаном под насловом "Отимање Косова".

"На Светој Гори човјекова хемија се апсолутно мијења"

54:17 минута (9.32 МБ)

Гост новинар Студија Б Веља Павловић уредник култних емисија: Духовници, Ниво 23 и Незаштићени сведок. У новинарству је важно трајати истиче Павловић, наглашавајући да је Православље учио мало старији и препород доживио на Светој Гори у коју се први пут иде а сваки следећи враћа. Уласком, односно изласком са Литургије на Светој Гори човјекова хемија се апсолутно мијења.

Књижевно дјело Светог Владике Николаја Велимировића

45:42 минута (6.55 МБ)

Професор Пете београдске гимназије у Београду Растко Јефтовић ученицима већ неколико година у мају мјесецу држи час о Светом Владики Николају као књижевнику чији опус од 9.000 страница и изузетно познавање Шекспира и Његоша свједоче о значајној књижевној заоставштини српске културе.

Предавање Архиепископа Амфилохија "Да оно важно потраје-Косовска константа у српској култури"

67:56 минута (9.73 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски, Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије говорио је у петак 4. априла на Филолошком факултету на тему «Косовска константа у српској култури». Предавање је одржано у организацији Удружења студената Исидора Секулић. Циљ предавања на ову тему јесте да млади учествују и донесу нешто ново по питању Косова и Метохије у данашњим искушењима, зато је и узет појам константа јер Косово прожима све видове српске културе од 14. вијека наовамо.

Дјеца апокалипсе VII

67:44 минута (11.63 МБ)

У данашњој емисији слушате: Милинка Стефановића, истакнутог ликовног умјетника, новинара, фоторепортера који се присјећа Животе Ћирића - Ћира колеге фоторепортера који се недавно упокојио у Господу те текст Протосинђела Јована Ћулибрка "О имену НАТО-акције против Срба и СРЈ 1999. године и појму "Милосрдног анђела".

Свети Петар Цетињски XXVII

25:26 минута (4.37 МБ)

Црногорско правитељство у писму грофу Ивелићу устаје у одбрану Митрополита Петра Првог. Ивелић је схватио да не може обезбиједити сарадњу главара у намјери да Митрополита Петра смијени са трона Цетињске Митрополије и Црне Горе.

Да вас нико не превари VIII

47:59 минута (6.87 МБ)

У осмој емисији говоримо и даље о далеком истоку и појашњавамо гуру покрете који су преплавили свијет. Са великим бројем података и информација разоткривамо преварни рад далекоисточних гуруа, хиндуистичких мисионара. Наравно кроз исповијест жртава и видимо колико су њихове науке нама апсолутно стране.

Протојереј Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, 6. април 2008

84:49 минута (12.15 МБ)

У недјељу 6. априла 2008. г. гост емисије "Питајте свештеника" био је протојереј Гојко Перовић ректор Богословије Светог Петра Цетињског и парох цетињски.

Речник САНУ-један вијек модерне српске лексикографије 1853-1953

45:05 минута (7.74 МБ)

Предавање лексикографа Ненада Ивановића на тему "Речник САНУ - један вијек модерне српске лексикографије 1853 - 1953" које је одржано у малој сали Коларчеве задужбине у Београду.

"Крстопоклона недјеља Часног поста"

58:22 минута (10.02 МБ)

Предавање Протојереја - ставрофора Момчила Кривокапића Архијерејског намјесника Бококоторског на тему "Крстопоклона недјеља Часног поста" које је у недјељу 3. априла 2008. г. одржао у Духовном центру Црквене општине Подгорица.

Благовијести у манастиру Ћелије Ваљевске

Tagged:
52:21 минута (8.99 МБ)

На Благовијести, у манастиру Ћелије код Ваљева, молитвено се сабрало више хиљада вјерника из цијеле Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније... Свету Архијерејску Литургију у порти манастирске цркве служило је, уз саслужење свештенства и монаштва, пет епископа Српске Православне Цркве: бачки Г. Иринеј, рашко - призренски Г. Артемије, шабачки Г. Лаврентије, умировљени захумско - херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) и домаћин Епископ ваљевски Г. Милутин.

Свештеници за катедром у Студентском граду у Београду

Tagged:
52:52 минута (9.08 МБ)

«Европска култура и Нови завет» била је тема предавања које је у оквиру трибине «Форум» у великој сали Дома културе Студентског града у Београду одржао протојереј ставрофор др Радован Биговић, у уторак 8. априла 2008.

Овоплоћење Христово је моменат који дијели свјетску историју

68:26 минута (9.8 МБ)

"Благовијести Новог Завјета" тема је предавања које је на трибини православне мисионарске школе, при храму Светог Александра Невског у Београду одржао протојереј Радивоје Панић.

Да вас нико не превари IX

52:57 минута (7.58 МБ)

У деветој емисији говоримо о преварном и деструктивном учинку медитација и мантри које се користе у савременим сектама и гуру - покретима.

"И свјетлост свијетли у тами"

Tagged:
30:03 минута (5.16 МБ)

Причу "И свјетлост свијетли у тами", потресно свједочење о доживљају грчког свештеника оца Петра, о животу Грка у Малој Азији чита јерођакон Јаков, сабрат Цетињског манастира.

"Србија је џепно издање руске велике књиге"

57:52 минута (9.94 МБ)

Гост емисије: Душан Ковачевић писац. "У мом послу као и у животу судија је вријеме а стварање лика има неку мисионарску црту што је и те како опасно јер се писци памте по ликовима својих јунака".

Његово Преосвешетнство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије представио је књигу о Православној Цркви у Дубровнику

56:34 минута (8.1 МБ)

Његово Преосвешетнство Епископ захумско - херцеговачки Г. Григорије представио је монографију "Српска православна црква у Дубровнику, аутора Ирене Арсић, историчара из Београда, у Задужбини Илије Милосављевића Коларца у Београду. Промоцију књиге отоврио је протојереј Горан Спајић, дубровачки парох, бесједом о животу Цркве и православних Срба у Дубровнику. Аутор књиге историчар Ирена Арсић говорила је о монографији из више аспеката, како о техничким странама, тако и о суштини и сврси књиге.

У Београду одржана трибина посвећена педесетој годишњици смрти Патријарха Српског Викентија

Tagged:
54:27 минута (9.35 МБ)

Запис са предавања Протојереја - ставрофора др Предрага Пузовића професора богословских факултета у Београду и Фочи, које је у четвртак 17. априла, одржао на Трибини посвећеној 50-ој годишњици смрти Патријарха Српског Викентија.

Породични живот

45:38 минута (7.84 МБ)

На трибини вјерско добротворног старатељства Епископије Београдско - карловачке у сали патријаршије у Београду о хришћанском подизању дјеце говорила је љекар специјалиста др. Љиљана Стијовић.

Дјеца апокалипсе VIII

60:12 минута (8.62 МБ)

У данашњој емисији слушате о првом високобуџетном руском ратном филму о авганистанском рату "Девета чета" Фјодора Бондарчука, те о Клаусу Дингеру једном од оснивача бенда Крафтверк (Kraftwerk) који је преминуо крајем марта.

Питајте свештеника

82:19 минута (11.79 МБ)

У недјељу 20. априла 2008. г. гост емисије "Питајте свештеника" био је игуман Цетињског манастира јеромонах Лука (Анић).

Свети Петар Цетињски XXIX

20:23 минута (3.5 МБ)

У љето 1804. у Котору је отворен царски руски конзулат. За конзула у Котору руски цар је поставио Алексеја Мазуревског, бившег конзула у Дубровнику. На тај начин, царска влада жели да учврсти свој политички утицај у Црној Гори.

Питајте свештеника

69:57 минута (10.02 МБ)

У недјељу 13. априла 2008. г. гост емисије "Питајте свештеника" био је Протојереј - ставрофор Млутин Тимотијевић ректор призренске Богословије.

Да вас нико не превари X

53:26 минута (7.65 МБ)

У десетој емисији говоримо и разоткривамо преварна учења синкретистичких секти, а које су поставиле основ савременог секташтва.

На Светој Гори

Tagged:
52:52 минута (9.08 МБ)

Јеромонах Никодим (Богосављевић) сабрат Цетињског манастира који се тренутно налази на докторским студијама у Солуну говори о Страсној седмици, богослужењима у току ње и о животу Свете Горе гдје често борави.

Суштина музике је приношење хвале Богу... У свом музичком стасавању помирила сам џез и нашу традиционалну музику

52:07 минута (7.47 МБ)

Гост аутора Спиридона Булатовића професор музике и последипломац на Конзерваторијуму у Амстердаму Лена Ковачевић, ускоро магистар и комплетан аутор албума који ће ускоро угледати свјетлост, као и ЦД-а духовне музике рађеног са монахињама из Раванице.

Питајте свештеника

78:39 минута (11.26 МБ)

У недјељу 4. маја гост емисије "Питајте свештеника" био је Протојереј - ставрофор Момчило Кривокапић Архијерејски намјесник Бококоторски.

Да вас нико не превари XI

67:37 минута (9.69 МБ)

У једанаестој емисији говоримо о деструктивном деловању синкретистичких секти и њиховој тоталитарности, као и борби многих држава у сузбијању те савремене пошасти.

Да вас нико не превари XIII

64:43 минута (11.6 МБ)

У 13. емисији гост нам је господин Зоран Луковић, сектолог, главни инспектор МУП-а Србије, председник НВО ЦАС и члан ФЕКРИСА. Говоримо о европским и балканским искуствима о проблематици секти.

"Монаштво је пуно радости Васкрсења..."

Tagged:
78:34 минута (11.25 МБ)

"Монаштво и Васкрсење" била је тема духовног разговора који је на Недјељу раслабљеног (18. маја), у манастиру Подмаине код Будве, са окупљеним посјетиоцима водио Игуман Цетињског манастира јеромонах Лука (Анић).