Audio by album izvjestavi

Заједничка свеправославна литургија у Ротердаму

9:32 минута (1.64 МБ)

Јуче је у центру Ротердама у грчкој Цркви светог Николаја Мир-ликијског (између Бојманс-музеја и клиничког центра Еразмус) одржана заједничка свеправославна литургија Грчке, Руске, Грузијске и Србске православне цркве. Овај одложени Дан православља организује се увек касније због заузетости различитих помесних епископâ у својим епархијама у првој недељи поста. Нашу помесну цркву тамо су представљали владика западно-амерички Максим (Васиљевић), протојереј Славиша Шањић из Париза, ђакон Дејан Радошевић из Ротердама и ђакон Данило Подкрајац из Бреде. Из осталих помесних цркавâ издвајамо митрополита Атинагору и владику Петра из Васељенске патријаршије, владику Доситеја из Грузијске православне цркве и владику Симона из Московске патријаршије.

Дани словенске писмености и културе VI

67:05 минута (11.52 МБ)

У оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе“ која се одржава у Никшићу у организацији Друштва црногорско-руског пријатељства "Свети Георгије“ у четвртак 26. маја 2016, одржано је вече посвећено словенској писмености, а прије свега у част нашег писма – ћирилице.

Ученици средњих школа, као и студенти српског и руског језика, кроз прозу и поезију, подсјетили су нас на нека од најљепших дјела написаних на српском језику.

Ученици IV генерације обновљене Цетињске богословије (1995-2000) прославили 16 година од матуре

54:13 минута (9.31 МБ)

DSC_0062У сриједу 22. јуна 2016. године, на празник Светог Кирила Александријског, ученици IV генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (1995-2000), прославили су 16 година матуре од завршетка школовања на Цетињу

Благодат Светога Духа сабрала их је ове године са свих страна, од Аустралије, Канаде, Италије, Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, од свих српских и поморских земаља, у цркву Светог апостола и јеванђелиста Луке на Кошутњаку код честитог домаћина, старешине овог храма, свештеника др Николе Гаврића.