Владика Јоаникија освештао звона у манастиру Бешка

Tagged:

На дан Свете мученице Кикилије, Светог Калиста Цариградског и Светих апостола Филимона, Апфија и Архипа, у понедјељак, 5. децембра, у манастиру Бешка обављен је чин освећења звона за цркву Светог Великомученика Георгија, који је извршио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење јереја Јована Пламенца.

Свечаном чину је присуствовало бројно монаштво и вјерни народ, који је за ту прилику стигао из Бара, Црмнице, Зете и Подгорице. Кратком и пригодном бесједом вјерницима се обратио Преосвећени владика Јоаникије.

Освећена звона дар су приложника брата Андреја, чиме се, наглашава сестринство манастира Бешка, још једном потврђује нераскидива повезаност Русије и Црне Горе.

Послије чина освећења сестринство Манастира, на челу са Високопреподобном мати игуманијом Фотином, за све присутне уприличило је трпезу љубави.

 

Иначе, црква Светог Великомученика Георгија, за чије освећење звона је и уприличен  овај догађај, ктиторска је задужбина Ђурђа II Страцимировића Балшића и, како се претпоставља, потиче из 14. вијека.

 

На острву, поред ове постоји и црква посвећена Пресветој Богородици, а која је задужбина благовјерне Јелене Балшић, супруге Ђурђа II Балшића.