Освештана звона у цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

Освештана знона у цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом ПољуУ цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, на Ваведење, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је са свештенством, у присуству великог броја вјерника освештао десет звона, која су донација Бјелопољца Љубивоја Јаћимовића и више добротвора из Русије које је он окупио.

Честитајући празник Ваведења Пресвете Богородице преосвећени Владика је бесједио како смо данас удостојени да одслужимо свету службу и да се причестимо Светим тајнама Христовим, као и да се саберемо у дом Божији а нарочито да “данас извршимо прву фазу обновљења овога светога храма и освећења светих звона која су нам стигла из братске Русије“.

Освештана знона у цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

“Освећење ових звона и њихово брујање на најљепши начин су огласили овај празник и обнову овога светога храма. Њихово брујање је зарадовало наша срца и зарадовало душе ктитора овога светога храма – великог кнеза Мирослава и свих његових свештенослужитеља, међу којима је велика поворка епископа хумских и осталих Божијих угодника, који су овдје служили и овдје се молили Богу. И ваших часних предака кроз минуле вјекове који су се сабирали у ову дивну и преславну али многострадалну светињу Светих Апостола Петра и Павла. Наша вјера је таква, драга браћо и сестре, да обнавља наша срца. Она има ту моћ да обнавља мисао, душу, да обнавља наше биће и заједништво. И она увијек васкрсава, кроз њу дјелује сила васкрсења и то се види на нашим храмовима, а нарочито на овој светињи, која изнова васкрсава. То је видљиви знак наше духовне обнове, а нарочито ово освећење звона доноси радост не само нама овдје окупљенима него и нашим покољењима.

Освештана знона у цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

Посебно нам је драго што нас ова звона и њихово брујање повезују са братском и великом Русијом, јер су наша браћа православни Руси, чувши за обнову ове древне светиње, ријешили да дају прилог, да дају најљепши дар – ових десет звона – лијепо украшених и квалитетно урађених, онако како то братска љубав увијек чини. Зато, данас, са највећом благодарношћу желим да се захвалим нашим добротворима који су приложили ова звона. Кроз ово се изражава наша саборност и није случајно што су велики кнез Мирослав и његови потомци и краљеви Немањићи подигли овдје ова два звоника. Владика се захвалио добротворима и гостима из Русије, бјелопољском добротвору Саши Лековићу, удружењу “Кнез Мирослав“ на великом доприносу и помоћи у обнови древне светиње.

“На крају, али не на последњем мјесту, желим да се захвалим Црквеној општини Бијело Поље која је започела обнову ове светиње. Од сада имамо и подршку од наше државе. Добили смо дозволу Републичког завода за заштиту споменика културе. Нека буде срећан празник и нека се памти овај датум у историји Бијелог Поља и ове светиње, када су забрујала ова звона на цркви Светих Апостола Петра и Павла, која ће будити вјеру и тражити вјеру у нашим срцима, а када оснаже вјеру оснажиће и сваку врлину а понајвише братстку слогу и међусобну љубав. Амин Боже дај и сада и у вјекове вјекова,“ бесједио је Преосвећени Владика Г. Јоаникије.

Освештана знона у цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

У име Удружења “Кнез Мирослав“ вјернике је поздравио Звонко Јеврић, који је у знак захвалности својим члановима и својој браћи која су донирали звона уручио повеље – за исказану братску љубав и изузетан допринос у очувању и обнови светиња. Повеље су уручене Реиљан Јурију Уговичу, Реиљан Кристини Јуријевној, Мороз Олегу Владимировичу, Јашим Константину Јевгенијевичу, Панкратов Виталију Викторовичу и бјелопољцима који Љубивоју Јаћимовићу и Саши Лековићу. Освећењу звона у Бијелом Пољу присуствовао је и представник Руске амбасаде за вјерска питања Сергеј Феропонов, као и директор фабрике “Литекс“ Олег Вјачеславович. Он је желио лично да дође у Бијело Поље и увјери се у љепоту древне светиње и величанствени звук звона. Иначе ова фабрика излила је звона је за више од хиљаду храмова у Русији и шире.