У Подгорици представљене четири нове књиге Митрополита Амфилохија, 12. новембар 2011

У суботу , на празник Светог Краља Милутина, у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици, представљене су четири нове књиге Његовог високопреосвештенства, Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, „Љетопис новог косовског распећа".

„Свима који се макар мало баве историјом познато је да Косово и Метохија увијек било српско. Још од средњег вијека познато је да је на Косову и Метохији живјело 98 посто Срба и свега два процента Албанаца који су били сконцентрисани близу Ђаковице, рекао је предсједник Општине Косовска Митровица, Крстимир Пантић.

 

„Страдање Срба на Косову и Метохији траје готово вјековима. Највећи прогон, највеће страдање Срба почело је од осамдесет прве године када су Албанци почели да демонстрирају и јавно траже републику Косово. Међутим, тадашња власт због братства и јединства, због лажне слоге није жељела то да призна и окриви злочине Албанаца према Србима и Црногорцима и другим неалбанцима који су живјели на Косову и Метохији. Доживјели смо да нам деведесет девете године готово читава међународна заједница окрене леђа и одлучи се да бомбардује тадашњу Савезну Југославију, како би на силу одвојили Косово и Метохију од Републике Србије.


Високопреосвећени Митрополит Амфилохије био је свједок тих дешавања. Он је на Косову и Метохији проводио много времена и данас када има времена борави са нама на Косову и свједочи о страдању Срба, а био је и једно вријеме администратор епархије Рашко-призренске у периоду 2009. и 2010. године. Од чињенице да је на Косову и Метохији живјело 98 процената Срба, а 2 процента Албанаца дошли смо до тога да је сада ситуација потпуно обрнута. Албанаца има 97 процената, а Срба и неалбанаца има 3 процента".


Митрополит Амфилохије у овим књигама не пише о себи, он пише о Косову, рекао је умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Атанасије.


„ Кад сам 2008. дошао по послању Светог синода на Косово, а служио први пут у Призрену, он се јавио и рекао је; молио бих браћу из Црне Горе, браћу Србе, браћу Црногорце да то запамте! Ево нас, јављамо се из царског Призрена. „Јесте, каже Митрополит, Призрен је родио Цетиње, не заборавите то. Отуда смо потекли. То је Његош лијепо рекао: Што се не да у ланце везати то све збјеже у ове планине." Није поријекло Црне Горе и Црногораца из Дукље или не знам одакле, него из Призрена. Е да Бог дао је да је постала химна Црне Горе краља Николе пјесма Онамо, намо, а сигурно је у душама правих људи са ових простора та пјесма у срцу. Вратићемо се ми у Призрен, вратићемо се јер нијесмо ни отишли са Косова и Метохије.

 

Дозволите мало да кажем историје. Косово је Косово поље, то је скраћено само Косово поље, а то је поље коса. Имате у Грачаници чудесну чињеницу да они у дрвећу, у дворишту Грачанице, косови, неки их зову чворци, стално цвркућу, пјевају, чаврљају. И то је вјековима, и по томе, по тим косовима је названо Косово поље. Само за себе називу Косово фали нешто, поготову шиптарско Косово, ништа не значи. Још веће чудо, али слично чудо је у Свето Тројицкој лаври, лаври Светог Сергија у Сергијевом Посаду у Русији, осамдесет километара сјевероисточно од Москве. Тамо не само дању него цијелу ноћ чворци и косови чаврљају, цијелу ноћ. То је присуство светог Сергија великог чудотворца. Тако је и у Милутиновој Грачаници чудо да косови све вријеме пјевају и свједоче чије је Косово, небеско. То су небеске птице.

 

А замислите да су комунисти билипреименовали Митровицу у Титову Митровицу. А Митровица значи град светог Димитрија. Замислите сад Титовград се зове Митрија. Ви сте имали овдје тај назив, хвала Богу што сте га промијенили, али није се промијенио менталитет комуниста а они су да будемо искрени и да будемо поштени главни кривци за трагедију Косова српскога. На жалсот, учествовали су и србијански и црногорски комунисти."


О књигама Дневника Митрополита Амфилохија из времена страдања народа и светиња на Косову од 1999. до 2000. године говорили су Милена Радевић, свједок страдања, Младен Милутиновић, директор дневне новине Дан, протојереј ставрофор Милија Арсовић, архијерејски намјесник Косовске Митровице и пјесник Милутин Мићовић.
Митрополит Амфилохије који, по послушању Светог сабора Српске православне цркве, ових дана борави у Аргентини, вјерном народу у препуној крипти Храма Христовог васкрсења обратио се видео поруком.

С. Ж.