"Национални идентитет и православље"

  • Наслов: dr Ivica Todorovic
  • Албум: Ogledalo
  • Година: 2008
  • Величина: 87:19 минута (12.51 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

Охрабрујућа је чињеница да наша етнологија прави нове искораке у одређивању појединих појмова као што је српска нација. Нови приступ одређења српске нације, са етнографско – антрополошког гледишта, изнио је др Ивица Тодоровић, сарадник Етнографског института САНУ у предавању "Национални идентитет и православље". Предавање је одржано у четвртак вече 27. новембра у Клубу српског православља "Боготражитељ" у Иван – беговој улици у Београду. Овај клуб припада Друштву пријатеља Српских манастира "Студенички круг".

Етнолог др Ивица Тодоровић објавио је више занимљивих антропо - етнографских студија у којима смјелије тумачи поједина одређења српске нације. Запажена је била и његова књига "Митска истина Срба" која се појавила прије три године.

Постоји више научно утемељених мишљења о прапостојбини и поријеклу Срба и појави и значењу имена Србин. Ивица Тодоровић, позивајући се на руског академика Олега Трубачова, једног од највећих слависта друге половине двадесетога вијека, сматра да је име Срби старије од имена Словени и да се јавља у давнини на ширем простору Европе и Азије. А за прапостојбину Срба сматра Подунавље, што иначе свиједочи и древни љетопис Нестора Кијевског. Значајно одређење српској нацији на Балкану дало је православље, односно Српска православна црква.

Своје предавање др Ивица Тодоровић поделио је у три дијела: поријекло Срба, основна својства српског идентитета и Срби као изабрани народ.