Саопштење за јавност Митрополије Црногорско - приморске

Цетиње, 05. мај 2008.г. - За вријеме Васкршњих празника снажно је појачана, у средствима информисања, нарочито на Јавном сервису РТВ Црне Горе, пропаганда тзв. ЦПЦ. Та новокомпонована идеолошка вјерска заједница стављена је на прво мјесто у вијестима везаним за Васкрс, приказиване њене вјерске церемоније и сл. Приказано је до двадесетак присталица ове цркве на Груди на Цетињу око г. Мираша Дедеића, толико их је било сабраних и на Крушевцу у Подгорици испред Музеја савремене умјетности око руске скитнице Сергеја самопроглашеног ''митрополитом подгоричко-дукљанским'''и око чувеног распопа Жике Смедеревца. У то исто вријеме обављана је служба Васкрсењу Христовом у стотинама храмова Црне Горе од Храма Христовог Васкрсења у Подгорици и Храма Светог Василија Острошког у Никшићу, до Цетињског манастира, манастира Острог, манастира Ђурђевих Ступова у Беранама, од Пљеваља до Херцег Новог. Службе је служило четворица православних епископа, око 200 свештеника са десетинама хиљада вјерног народа Божјег. Већина средстава јавног информисања Црне Горе све је то или игнорисала или стављала у други план, покушавајући да тиме обману ширу јавност. Све у духу некадашње гебелсовске и доскорашње бољшевичко-титоистичке пропаганде. Несумњиво, ради се о феномену јединственом у Европи 21. вијека: реликт идеолошке прошлости обучен у нове сужених хоризоната обланде!

Исти они људи који су дуго и упорно пропагирали велику комунистичку идеју социјализма и изумирања сваке религије, спали су данас на ниске гране да пропагирају и штите једну национал-шовинистичку вјерско-идеолошку дружину која нема ама баш никакве везе са Православном Црквом у Хришћанској васељени. Од доскорашњих гонитеља Цркве споља, прешли су на покушај разарања Цркве изнутра, остајући слијепи за двијехиљадугодишњом историјом потврђену чињеницу да Цркву Христову ни ''врата пакла'' нису успјели да надвладају нити ће је надвладати.

Без обзира на сву ту пропаганду, осјећамо за своју дужност да, ради лаковјерних, скренемо пажњу свим разумним Црногорцима и свима који чезну за Православљем:

Вјерско-идеолошка групација која себе назива ЦПЦ нема никакве везе са васељенским Православљем; њен челник г. Дедеић је под проклетством Васељенске Патријаршије, а сви њени тзв. свештеници лишени су од Цркве свештеничког достојанства. Отуда њихово крштење не доноси благослов него проклетство, њихово крштење није Крштење, њихово вјенчање није Вјенчање, њихово причешће није Причешће. Они могу бити ''Црногорска црква'' као свако друго идеолошко-партијско сабрање, али нијесу и никада неће моћи бити Православна Црква јер су се из ње исписали својом псеудовјерском и национал-шовинистичком идеологијом, која хоће да собом замијени Васкрслог Христа Богочовјека, као Главе и камена темељца Цркве Божје. Искључени су из Православне Цркве и одлукама њених највиших органа Синода и Сабора. Зато, свако у Црној Гори ко жели истински да буде члан Цркве Православне, оне и онакве која је вјековима постојала у Црној Гори, а и данас постоји, како у Црној Гори, тако и у цијелом свијету – прикључивањем тој и таквој вјерско-идеолошкој заједници, не добија ништа истински црквено, сем навлачења проклетства наложеног на оне који је воде и њоме руководе. Уз то, сви њихови контакти на међународном плану, само су контакти са отпадницима од Православне Цркве и довођење у Црну Гору себи сличних, на срамоту Црне Горе. Увјерени смо да нико ко је разуман неће скренути на такво беспуће, без обзира на сву пропаганду вођену од припадника најгоре фракције бивше Комунистичке партије Црне Горе.

 

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ