У цркви Светог Марка служен парастос свим жртвама војне акције Бљесак

Tagged:

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Његове Светости Патријарха српског служио је 1. маја, у цркви Светог Марка у Београду, парастос свим жртвама војне акције Бљесак. Војна акција Бљесак је још један од злочина хрватских снага у западној Славонији, када је за само 36 сати убијено више од 280, а у егзодус натерано око 15.000 Срба.

Према подацима невладине организације "Веритас", у "Бљеску" је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро дјеце. Хрвати су покупили и покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком "непознат", а они ни до данас нису ексхумирани и идентификовани. Покушај ексхумације на неколико обељежених локација, у новембру прошле године, није успио - у Цагама није пронађена гробница, а у Окучанима и Врбобљанима испод крстова с ознакама НН нису пронађени посмртни остаци, па се поставља питање гдје су нестале српске жртве, када се зна да је било затирања трагова овог злочина.

Хрватске војне и полицијске снаге извршиле су агресију на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, када је ова српска област била зона под заштитом УН (сектор "Запад"). Према српским подацима, хрватске снаге су биле бројније од становника западне Славоније у то вријеме, односно више од 16.000 припадника оружаних снага Хрватске кренуло је на мање од 4.000 припадника Војске тадашње РСК.