Међународни научни скуп: „Правни положај цркава и вјерских заједница у Црној Гори-данас”

У име Православне Митрополије Црногорско-приморске и Епархије Будимљанско-никшићке, организатора међународног научног скупа на тему „Правни положај цркава и вјерских заједница у Црној Гори – данас”, предвиђеног да се одржи крајем маја (23-25. мај) ове године у Бару, задовољство нам је да јавност упознамо са поводом и садржајем ове манифестације.

У државама насталим на тлу СФР Југославије, историјски се наметнула потреба да се демократским законима правно уреди положај цркава и вјерских заједница, као и да им се врати бесправно одузета имовина. Стицајем извјесних политичких околности, у нашој држави, Црној Гори, то се још није догодило: нема закона о вјерској слободи и није враћена Цркви отета имовина. Сматрајући неопходним да се у што краћем року донесу закони о правном положају цркава и вјерских заједница, као и о реституцији њихове имовине, настојимо да од 23. (петак) до 25. (недјеља), маја ове године, у Бару, буде одржан Међународни научни скуп на тему „Правни положај цркава и вјерских заједница у Црној Гори – данас.”

Тематика оваквог Скупа би се тицала могућих законских рјешења која би, на ову тему, у скоријој будућности донио црногорски парламент, као и компаративне анализе ријешених државно-црквених односа у окружењу, са могућим освртом на историју ове проблематике у Европи. Овај Скуп би уједно утврдио спремност цркава и вјерских заједница да у најбољој намјери учествују у изради ових закона, као оне институције на које се ти закони односе.

Поред Православне Митрополије Црногорско Приморске и Епархије Будимљанско-никшићке, организацију овог скупа подржаће: Бискупска Конференција Римокатоличке цркве Србије и Црне Горе, Исламска заједница у Црној Гори, Међународни фонд јединства православних народа (Москва) као и међународна фондација „Конрад Аденауер” са сједиштем у Њемачкој.

Поред домаћих црногорских правника, теолога и интелектуалаца, у раду скупа учествоваће еминентни познаваоци правне проблематике државно-црквених односа из земаља Западне Европе, из Русије, Грчке и Бугарске, као и из земаља у окружењу. Међу њима је, са једне стране, велики број универзитетских професора, бивших и актуелних политичара, а са друге стране, значајан број црквених великодостојника. Организатори скупа сматрају нарочито важним учешће у њему, представника најрелевантнијих државних органа Црне Горе, и из тог разлога позив смо упутили предсједнику и премијеру Црне Горе, одговарајућим министарствима Владе Црне Горе, скупштинским одборима, као и црногорском омбудсману. Искрено се надамо да ће сви они, препознати као природно и потребно, своје учешће на овом експертском сабрању.

У прилогу овог нашег обраћања јавности, достављамо:

1. списак позваних учесника;

2. кратак концепт нашег виђења проблематике која је повод организовања овог Међународног научног скупа.

Цетиње, 28. априла 2008. г.

ЗА ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР

Ректор Православне Богословије
Светог Петра Цетињског
Свештеник Гојко Перовић

 

Списак позваних учесника:

 

- предсједник Републике Црне Горе, господин Филип Вујановић

- предсједник Владе Републике Црне Горе, господин Мило Ђукановић

- министар правде у Влади Републике Црне Горе

- министар финансија у Влади Републике Црне Горе

- министар за заштиту људских права у Влади Републике Црне Горе

- Православни Митрополит Црногорско-приморски

- Православни Епископ Будимљанско-никшићки

- представник Римокатоличке цркве у Црној Гори

- представник мешихата Исламске заједнице у Црној Гори

- Валериј Алексејев (предсједник Фонда јединства Православних народа -Москва)

- Јозеф Хомајер надбискуп ( представник Бискупске конференције земаља Европске Уније)

- Власиос Фидас (професор, Универзитет у Атини, Грчка)

- Сима Аврамовић (професор, Универзитет у Београду, Србија)

- Младен Вукчевић ( професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора)

- Велибор Џомић (свештеник, Православна Митрополија Црногорско-приморска, Подгорица)

- Душан Ракитић (бивши секретар за законодавство у Влади Републике Србије, Београд)

- Небојша Вучинић (професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора)

- Драго Чепар, представник Владе Републике Словеније

представник Владе Републике Хрватске

- Петер Вајс (представник парламента СР Њемачке)

- Богољуб Шијаковић (професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора; бивши министар вјера у Влади СР Југославије)

- С. Попов (предсједник Одбора Руске Думе за односе са вјерским заједницама )

- Иван Желев ( представник Владе Републике Бугарске )

- Епископ Захумско-херцеговачки г. Григорије (Босна и Херцеговина)

- Срђан Дармановић (професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора)

- Томо Вукшић,представник Римокатоличке цркве Босне и Херцеговине

- Станислав Хочевар, Надбискуп Београдски (предсједник бискупске конференције Србије и Црне Горе)

- Шефко Црновршанин (омбудсман у Црној Гори)

- Витомир Поповић ( омбусман у БиХ)

- представници Одбора за људска права Парламента Црне Горе

- представник Одбора за законодавство Парламента Црне Горе

- Радован Биговић (професор, Универзитет у Београду, Србија )

- Драган Шоћ (бивши министар правде у Влади Републике Црне Горе)

- Соња Томовић-Шундић (професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора; савјетник предсједника Републике Црне Горе)

- Зоран Крстић ( професор, Универзитет у Београду, Србија)

- Герхард Робертс (професор, Универзитет у Триру, Њемачка)

- Зоран Жижић (бивши предсједник Владе Савезне републике Југославије)

- Митрополит Емануел (представник Православне Цариградске Патријаршије при сједишту ЕУ у Бриселу)

- проф. Папастатис (Универзитет у Солуну, Грчка)

- проф. Силвио Ферари ( професор, Универзитет у Милану, Италија)

- Игор Понкин, представник Руске Православне Цркве

- Драго Радуловић ( професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора)

- Зоран Рашовић ( професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора)

- Владимир Тодоровић ( Дирекција за реституцију Републике Србије)

- Весна Голужа ( предсједница Фонда за реституцију Републике Хрватске)

- Милан Радуловић ( бивши министар вјера у Влади Републике Србије)

- Саво Марковић ( професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора)

- Славко Лукић ( професор, Универзитет у Подгорици, Црна Гора)

- Срђан Вукадиновић ( социолог, Подгорица, Црна Гора)

- Делегација Европске Комисије у Црној Гори (г. Маурер и Г. Рамболд)

- предсједница Фондације „Конрад Аденауер“ за Србију и Црну Гору госпођа Нолти

- амбасадори Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, СР Њемачке, Грчке, Србије, Хрватске, Словеније и Бугарске у Црној Гори

 

КРАТАК КОНЦЕПТ НАШЕГ ВИЂЕЊА ПРОБЛЕМАТИКЕ

КОЈА ЈЕ ПОВОД ЗА ОРГАНИЗОВАЊА ОВОГ НАУЧНОГ СКУПА

 

Као организатори планираног скупа, сматрамо да је у правном уређењу односа државе и Цркве неопходно поштовати четири фундаментална начела, а то су: вјерска слобода, неутралност државе, принцип једнакости вјерских заједница, право цркава и вјерских заједница на самоодређење.

1. Држава и вјерске заједнице су упућене на међусобну сарадњу због тога што постоје заједнички јавни интереси државе и вјерских заједница, због тога што су држављани и вјерници једни те исти људи и што имају слободе и права које је држава дужна да јемчи, а међу којима вјерској слободи и праву припада изузетно мјесто. Осим тога, мноштво је конкретних разлога због којих као правни модел односа државе и вјерских заједница предлажемо систем кооперативне одвојености и сарадње државе и вјерских заједница, идући тако у сусрет савременим трендовима у европском законодавству у области државно-црквеног права.

У вези с тим, комплексност правног односа државе и вјерских заједница огледа се у мноштву конкретних права у области вјероисповиједања која закон треба да садржајно обухвати и нормира: социјална права и равноправни статус вјерских службеника, право на организовану духовну помоћ у војсци, затворима, болницама и другим државним установама, приговор савјести; помоћ у извршењу правоснажних одлука надлежних црквених органа од стране државе, признавање црквених матичних докумената пред државним органима, положај вјерских школа и факултета у образовном систему; статус, права и обавезе верских добротворних организација; заштита културног и вјерског насљеђа; најзад, а томе треба посветити посебну пажњу, право на вјерску наставу (вјеронауку) у државним школама. На тај начин јасно би се показало да законодавац вјерску слободу, као саму срж слободе, схвата конкретно а не апстрактно, и да као таква буде зајемчена, а не само прокламована проформа.

2. Посебан проблем је непостојање закона о реституцији одузете имовине црквама и вјерским заједницама. Предлажемо и тражимо да нам се у најкраћем року на законит начин врати наша противправо одузета имовина. Постојећим законима реституција је омогућена свима осим црквама и вјерским заједницама, што одудара од правне праксе у великој већини земаља које су напустиле комунизам. Уз то, у Црној Гори не постоји правна сигурност ни у погледу имовине која је сада у посједу вјерских заједница. Не ријетко се догађа да антицрквена лица, преко медија, најављују отимање црквеног посједа, а да надлежни државни органи на то не реагују.

3. То није једини разлог да се утврде медијска права цркава и верских заједница и да се јавни медијски сервис обавеже на вјеродостојно и цивилизовано извјештавање о црквеном и вјерском животу у Црној Гори. У новом, не више комунистичком социјалном пољу цивилизован однос према црквама и вјерским заједницама има за циљ друштвену стабилност као вриједност нужну за демократско и европско друштво. Први услов за то је да се поштује идентитет цркава и вјерских заједница, који происходи из њиховог неотуђивог права на самоодређење. Држава треба да јемчи и штити права која цркве и вјерске заједнице имају са таквим идентитетом какав имају, а не да их признаје у смислу да успоставља и признаје њихов идентитет. Једноставније речено, држава овдје не производи онтолошки реалитет, већ правни реалитет. Правно признати Цркву и вјерску заједницу значи систем обавеза у односу на Цркву и њен идентитет који држава мора да прихвати. Другачије речено: право да се вјерује значи обавезу државе према онима који вјерују. То важно и комплексно право медији, у првом реду државни, су дужни да промовишу, а не да дезавуишу.