У манастиру Светог Луке у Жупи Никшићкој замонашено је шест сестара искушеница

  • Наслов: razgovor
  • Година: 2008
  • Величина: 11:31 минута (1.98 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У четвртак 27. марта 2008. г. у манастиру Светог Луке у Жупи Никшићкој Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско - никшићки Г. Јоаникије замонашио је шест сестара искушеница. Монашењу је присуствовао и духовник овог манастира Његово Преосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије.

Вечерњу службу у манастиру Светог Луке у Жупи Никшићкој, којој су присуствовали Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки Г. Јоаникије, служили су јеромонах Василије, игуман манастира Клисина и јеромонах Варнава, настојатељ манастира Трескавац из Епархије бихаћко - петровачке и јеромонах Стефан, настојатељ манастира Липље из Епархије бањалучке. У току службе Преосвећени Владика Јоаникије постригао је у чин мале схиме шест искушеница Жупског манастира, уз саслужење бројног свештенства и монаштва Митрополије црногорско - приморске и Епархија будимљанско - никшићке и захумско - херцеговачке.

У свом архипастирском слову Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије казао је да се ових шест искушница Жупског манастира подвизавало неколико година, идући за Христом неодступно, вјерно, трпећи и побјеђујући различита искушења, и своја срца, благодаћу Пресветог Духа, припремиле за полагање монашког завјета.

- У сваком монашком завјету крије се Тајна Крста и има пуно символике у томе што су оне своје власи постригле уочи Крстопоклоне недјеље – одрекле су се себе и свијета и кренуле за Христом. Вечерас су се наново, после Светог Крштења, обукле у Христа. Знајте, сестре монахиње да ова благодат коју сте примиле, је велика благодат новог живота, да је могућност вашег живљења у будуће живот у Христу, како бисте пројавиле Тајну живота дјева Христових, невјеста Христових, али знајте и то да је монашка риза – риза непрестаног покајања, смиривања, послушања и одрицања од своје воље, рекао је, између осталог, Преосвећени Владика Јоаникије.

Према ријечима Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија сестре Касијана, Аквилина, Агатија, Василиса, Марина и Евгенија су имале срећу да између свих младожења на овој земљи изаберу најљепшег, оног за кога је речено: „Ти си најљепши између синова људских, благодат тече из уста Твојих“.

- Вечерас је овдје свадба Јагњета Божијег, Онога који је живот свој принио за живот свијета, за живот који је постао наш пут истине, за живот свих људи и народа, свих створења, свеукупне творевине Божије. Велики је то Божији дар и радост ангела и људи, а нарочито оних Светих мученица, подвижница и подвижника на Небесима који су, ево вечерас, добили своју дјецу. Дакле, шест нових невјеста Христових које су одабрале најљепше друштво, најпре друштво самог Господа Христа Бога нашег, а онда друштво најдивнијих жена које су живјеле овдје на земљи. Има ли дивнијих, љепших, чудеснијих, благословенијих од светих мученица, преподобних матера и сестара наших, које су кроз вјекове ходиле за Господом, с покољења у покољење из свих земаљских народа до данас? Оне су у овом свијету пролазном, варљивом и обмањљивом изабрале Онога који је непролазан, који је вјечан, који је вјечна Истина, вјечна Мудрост и Доброта и носиле Његов благи јарам, Њега који је кротак и смирен у срцу свом, да би и они који су понијели тај Његов крст, са смирењем и кротошћу слиједили Господа, бесједио је Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије.

Благодаћу Божијом и молитвама Светог апостола Христовог Луке, непрестано се умножава монашка заједница Жупског манастира, који је благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија обновљен 1998. г. и сматра се највећим женским манастиром у Црној Гори.