Крст на Сат Кули биће враћен

Након што је прије неколико дана завршена реконструкција Сат куле, једног од симбола Подгорице, примијећено је да је скинут крст који је ово здање красио последњих сто година. Ово је изазвало оправдано негодовање великог дијела јавности који је био шокиран оваквим поступком.

Овим поводом, као преноси подгорички лист Дан, огласили су се из Главног града.

„Симбол који је до јуче стајао на врху Сат куле треба да ту остане и у вјековима пред нама, и такав бих став имао да предмет на врху куле подсјеча на симболе било које друге религије“, рекао је замјеник градоначелника Подгорице Часлав Вешовић.

Вешовић је за „Дан“ казао да је Главни град упутио захтјев Управи за заштиту културних добара да се поштује аутентичан изглед Сат куле.

Министарство културе потврдило је јуче за ТВ Вијести да је крст уклоњен привремено и да ће након конзерваторског третмана бити враћен на исто мјесто.

У Директоријату за културну баштину Министарства културе подсјећају да Сат кула има статус културног добра од 1957. године, те да све интервенције на њој подлијежу одредбама Закона о заштиту културних добара. Спровођење  конзерваторских мјера на културном добру, Сат кула у Подгорици изводи се у складу са конзерваторским пројектом, на који је Управа за заштиту културних добара издала сагласност. Метални елемент, крст је привремено уклоњен због конзерваторског третмана који се спроводи у јавној установи Музеји и галерије Подгорице, саопштено је из Директората за културну баштина.

Подсјећамо да су из Црквене Општине Подгорица реаговали на непримјерен гест надлежних да се уклони крст са Сат куле.

Протојереј и секретар Црквене општине Подгорица Предраг Шћепановић истиче да би Митрополија црногорско-приморска такође осудила и да је са неког објекта „скинут полумјесец или било које друго обиљежје наше браће муслимана или било које друге вјерске организације“.

-Ја бих реаговао као свештеник ,човјек и Подгоричанин…Крст на Сат кули је последњих 100 година био њено обиљежје….Уклоњен је рестаурацијом која се обавља иза очију јавности и знатижељног посматрача и љубитеља културе и старина. Та вијест нас је запрепастила . Разумијемо да у Старој вароши и Подгорици живе и наша браћа муслимани, поштујемо уваженог имама и мог пријатеља Џема Реџематовића, али сматрамо да ако се нешто рестаурира, треба да се врати у стање у које је објекат био прије почетка радова. Ако 100 година Крст никоме није сметао, чудимо се да се сада покрећу иницијативе да Крст као симбол већинског православног становништва у Црној Гори буде уклоњен са било којег мјеста и Сат Куле-казао је отац Предраг.

Предсједник Црквене општине Подгорица Зоран Вукчевић тражи да се Крст врати на Сахат кулу, и истиче да Староподгоричани неће сједети скрштених руку док се то не уради. Подсјећа да су у Старој вароши живјели и живе његови прадјед, дјед, отац, а сада он, његов син и унук, те да Сахат кулу доживљавају као своју.

Реконструкцију Сат куле извршила је турска грађевинска фирма „Тика“.

Никола Пејовић