Професор Теолошког факултета Аристотеловог Универзитета у Солуну, Теодор Јангу произведен у чин Архондаса Мајке Цркве свих Цркава

Његова Свесветост Патријарх Васељенски г. Вартоломеј и Патријарх Јерусалимски г. Теофило посјетили су Кападокију од 17-19 јуна 2017. године.

Током посјете Кападокији васељенски Патријарх г. Вартоломеј произвео је професора Теолошког факултета Аристотеловог Универзитета у Солуну, Теодора Јангуа у чин Архондаса Мајке Цркве свих Цркава.

Многи светогорски игумани који лично познају професора Теодора Јангуа за њега кажу да је лаик (цивил) који ходи учењем и путевима светих отаца.

Професор Јангу је један од ретких данас савремених познавалаца микро филмова библиотеке свештеног манастира Влатадона (микро филмови обухватају садржај свих библиотека свих светогорских манастира). Свештенички је син који је избегао са Кипра у доба Турске инвазије.

Од његових дванаесторо браће и сестара , две сестре су монахиње на Пелопонезу, један брат му је протопрезвитер у Солуну, а други брат му је угледни духовник и проповедник Варнава Јангу игуман манастира св.Теодоре у Солуну.

Са својом супругом Теофанијом има шесторо деце. У Србији је гостовао неколико пута, држећи предавања на Богословском факултету у Београду. Као декан горе поменутог факултета био је присутан на освећењу храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Трудом његовог ученика, архимандрита Евстатија Аздејковића, на српски језик преведено је једно од његових дела "Канони и Богослужење".

Професор Тедор Јангу је члан уставне комисије Васељенске Патријаршије и члан уставне комисије Јерусалимске Патријаршије и један од чланова организационог одбора за оснивање Свеправославног сабора.