Изложба православних икона у Бањој Луци

Изложба православних икона Сотириа, аутора православног теолога Војислава Мијатовића је трајала од 17.05.2017. до 25.05.2017.

Иконе су биле изложене у музичком павиљону Стакленац у парку Петар Кочић у Бања Луци.

Ријеч је о првој самосталној излолби горе поменутог аутора која је праћена богатим културним,духовним и забавним програмом. 22.05.2017.године у 19 сати је држао бесједу, на тему "У сусрет словенским просветитељима и учитељима св. Ћирилу и Методију" , ректор богословије " Свети Петар Цетињски" са Цетиња, протојереј стврофор Господин Гојко Петовић, парох цетињски.

Између осталог о. Гојко је говорио о самом покрету просветитељства од стране словенских просветитеља, а на позив моравског кнеза Растислава, па се полако приближио 7 васељенском сабору и помјесном сабору у Цариграду којим је 843 званично одобрено прослављање икона и када је донесен Синодикон- којим је Православна црква бацила анатему на све јереси а нарочито на иконоборство.

Након тога о. Гојко се осврнуо на саме иконе са изложбе и рекао да ово све за њега као професора ово преставља велику част, да сједи са својим бившим учеником и заједно са њим учествује у плодовима његовог рада и труда.

После завршене бесједе оца Гојка кратким ријечима се и сам аутор изложбе, Војислав Мијатовић обратио присутнима. Он је рекао да му је отац Гојко и сва цетињска пратња његова уљепшала и на неки начин крунисала ову његову малу манифестацију, јер по његовим ријечима: " ипак је све почело и утврдило се под покровитељством светитеља Цетињског Петра, који је и данас дан,а биће и до вијека путеводитељ свакога од нас, а нарочито нас који смо се учили и одрастали под зидинама цетињског манастира,по бурноме мору овога пролазнога живота".

Аутор изложбе је високопреподобног оца Гојка и сву управу цетињске богословије даривао захвалницом, којом се на скроман начин захвалио за не себичну помоћ у организацији изложбе.