Епископ пакрачко – славонски Г. Јован служио у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици о празнику обре­те­ња гла­ве Све­тог Јо­ва­на Кр­сти­те­ља.

Епископу Јовану саслуживало је свештенство овог светог храма и вјерни народ који се окупио у Саборном храму упркос томе што Литургија почела сат времена раније него што је уобичајено.

У овој Литургији молитвено су учествовали високопреосвећена господа Митрополити црногорко-приморски Амфилохије и загребачко-љубљански г. Порфирије, а пјевала је мјешовита пјевница Храма Христовог Васкрсења.

Повод овом сабрању епископа је пета сједница Мешовите комисије за дијалог о кардиналу Алојзију Степинцу, који се налазио на челу римокатоличке цркве у усташкој НДХ, за вријеме геноцида над Србима у Другом светском рату.

Оквирна тема је однос поратне, комунистичке власти према Степинцу и судски процес који је против њега вођен.

Домаћин подгоричке сесије биће Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, један од сталних чланова комисије.

Осим њега, СПЦ у мјешовитој комисији представљају: митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ бачки Иринеј, епископ славонски Јован. Један од редовни чланова је и професор Дарко Танасковић, амбасадор и стални изасланик Србије при Унеску, а у Подгорици ће аргументе православне стране заступати историчари Љубодраг Димић, Милан Кољанин и Радмила Радић.

Павле Божовић