Епископ Јоаникије служио је на празник Материце у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу

Tagged:
  • Наслов: episkop budi
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 7:42 минута (1.33 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у 27. недјељу по Духовима, на празник Преподобног Спиридона Чудотворца епископа Тримитунског и Материце, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Саслуживало је свештенство никшићког намјесништва уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

Велики и дивни празник Материце сабраним вјерницима честитао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије. Владика је казао да, приближавајући се  празнику Рођења Христовог, прослављамо празнике Дјетињце, Материце и Оце и сјећамо се свих праотаца и прамајки из Христовог родослова по тијелу прослављајући, на такав начин, оваплоћење Христово.

„Свједочимо да је Господ дошао у овај свијет, примио људску природу од Пресвете Дјеве Богородице силом Духа Светог, оваплотио се, постао човјек, јавио се у овај свијет као Богомладенац Спаситељ и Господ. Онај Који даје обновљење цијелом свијету, цијелом роду људском, цијелој творевини, дошао је да обнови цијелу твар, а, прије свега, да обнови породичну заједницу тако што ће је увести у заједницу Цркве Божје, јер кроз Цркву се све обнавља", бесједио је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

Литургију је појањем пратио хор Светог новомученика Станка.

Бројни вјерници који су се сабрали на Светом Богослужењу, а који се постом и молитвом припремају за празник Рођења Господа Исуса Христа, приступили су Светој Тајни Причешћа.