Гост трибине "Свободијада" био је проф. др Живко Ђурковић

Гост трибине "Свободијада", коју у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе" у Никшићу, организује Удружење књижевника Црне Горе, у уторак 20. Децембра 2016, био је проф. др Живко Ђурковић.

Професор Живко Ђурковић се школовао у Сомини, Велимљу и Никшићу. Школу резервних официра завршио је у Задру, а Вишу педагошку школу на Цетињу, група: српски језик и књижевност, у Скопљу Филозофски факултет, група: српски и македонски језик и југословенске књижевнсти. Магистрирао је у Загребу на "Примјерима чојства и јунаштва" Марка Миљанова, а докторирао у Београду на књижевном дјелу Љубомира Ненадовића.

Др Живко Ђурковић је у просвјети прошао кроз сва звања из те струке. На Филозофском факултету у Никшићу предавао је методику наставе језика и књижевности и српску књижевност на Одсјеку за српски језик и књижевност.

Објавио је преко 250 стручних и научних радова и 35 књига, међу тим књигама је 6 романа, 6 књига огледа и есеја, 8 компаративних студија на изучавању Његоша, 14 монографија из књижевности, историје, етнологије и школства, као и једну књигу поезије.

Добитник је награда "Залога", "Марко Миљанов" и награде Фонда Вукомана и Јелисавке Џаковић. Члан је Удружења књижевника Црне Горе.

О обимном Ђурковићевом књижевном и научном дјелу, на трибини УКЦГ "Свободијада" говорили су: проф. др Драган Копривица, проф. др Вукашин Баћовић и професор Веселин Матовић. Публици се пригодним словом обратио и професор Живко Ђурковић, а вече је водити уредница трибине "Свободијада", пјесникиња Милица Бакрач.