Епископ Јоаникије служио је у недјељу 22. по Духовима Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови

Tagged:

У недјељу 22. по Духовима, 20. новембра 2016, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа, поклоника древне немањићке задужбине Ђурђевих Ступова.

Бесједећи о Христовој науци, произнесеној у данашњем Јеванђељу, Преосвећени Епископ Јоаникије казао је да је прочитани одјељак о безименом богаташу и убогом Лазару потресна јеванђељска прича из које сви можемо да извучемо поуке како у овом животу треба да живимо да бисмо се спасавали, да бисмо Богу угађали.

Богаташ је овај живот провео у задовољствима, а сиромах у јаду, болестима, патњама, сиромаштву, тешкоћама. Богаташ умрије и оде у ад, у доње свјетове, у пакао, у огањ вјечни неугасиви, а Лазар оде у наручје Аврамово, пређе у нови живот.

„Богаташ није примјећивао никога осим оних који му стварају задовољство, оних с којима то задовољство дијели, са себи сличнима. Ни тог сиромаха није примјећивао, а имао је прилике сваког дана да се сажали, да му нешто удијели, да подијели с њиме патњу његову. Тиме би овоме учинио радост, тиме би се радост умножила, тиме би се он показао као човјек, али, нажалост, није", нагласио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, осврнувши се на врлине убогог Лазара, сиромаха који је цио живот провео у патњама и који, иако је трпио сиромаштво и биједу, није роптао, није похулио на Бога, није завидио оном богаташу.

„Он је носио свој крст у овом свијету, благодарио Богу и зато се настанио у наручје Аврамово", поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије