Беседа јеромонаха Макарија на светој литургији коју је служио у манастиру Савина на празник светог великомученика Димитрија

Tagged:
  • Наслов: Jeromonah Makarije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 10:12 минута (1.46 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

Напредјући у духовном животу задобијамо плодове духа, по речима апостола Павла то су мир, радост, дуготрпљење, кротост, уздржање. Морамо се, међутим, чувати опасне замке коју лукави поставља онима који напредују духовно а та замка је завист, љубомора. Како каже свети Максим Исповедник, узалудно је све што човек у свом подвигу чини уколико не стиже до љубави јер Бог је љубав. Ако плод вашег живота није љубав него завист и гнев онда сте промашили циљ и ваш подвиг нема никакву сврху и нема основу у Ономе који даје сврху и основу свему а то је Господ Исус Христос. Проверимо сами себе и своје односе према ближњима, има ли у њима духа кротости, мира, има ли љубави, уздржања, благости - ако нема онда ми не стојимо у истини и промашили смо смисао нашег хришћанског живота, морамо хитно да тражимо одговор, да уздижемо свој ум ка Богу и да се трудимо да стекнемо мир.

Ово су речи пастирске беседе јеромонаха Макарија на светој литургији коју је служио у манастиру Савина на празник светог великомученика Димитрија.