Eпископ Кирилo 2. новембра у Саборном храму у Подгорици говорио на представљању часописа „Стварање“

Велики јубилеј Удружења књижевника Црне Горе и часописа „Стварање“ обиљежен је представљањем јубиларног броја „Стварања“, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици. О јубиларном „Стварању“, читанци посвете Светом Јовану Владимиру, говорили су епископ диоклијски Кирил, предсједник УКЦГ Новица Ђурић, уредница Трибине „Ријеч УКЦГ Милица Краљ, као и књижевник Будимир Дубак, један од приређивача „Стварања“. Модератор вечери био је Драган Алорић.

– Према казивању оних који се мало боље разумију и који су мало дуже у штампарском свијету, овај број „Стварања“ је достојан датума који је најавио и који је означиоказао је Новица Ђурић.

Владика Кирил је истакао да нас Свети Јован Владимир позива на православно хођење за крстом Христовим, додајући да је његово мученичко страдање инспирација многих писаца.

– Свети Јован Владимир је толико жив након хиљаду година кончине управо захваљујући књижевности – казао је Будимир Дубак, док је Милица Краљ овај број „Стварања“ окарактерисала као „метафизичко сажимање несагледивих временских простора кроз скупни предачки, народни и савремени пјеснички портрет светости у темељном ослонцу повјерења у јединствену откривалачки ријеч“.