Епископ Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови

Tagged:

У 17. недјељу по Духовима, 16. октобра 2016. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита и Преподобног Јована Хозевита, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископу су саслуживали свештеници беранског намјесништва и братство Манастира, а молитвеном сабрању присуствовали су вјерници беранског краја.

Владика је бесједио о Светом Дионисију Ареопагиту, који је био један од угледних људи тог времена у Атини. Он је, слушајући ријеч Светог апостола Павла, увидио да говори нешто ново, не као грчки мудраци који су ишли да се расправљају, полемишу и разговарају о разним темама.

Не зна се поуздано шта је све Свети Дионисије Ареопагит писао, али се зна, нагласио је Владика, да је касније пострадао као свештеномученик, као онај који је повјеровао у Христа, испунио се Његовом љубављу, Његовом мудрошћу, Његовом истином и правдом, Његовом свјетлошћу, па му за Христа ништа није било тешко, ни дати свој живот, ни главу положити.

Владика је, осврћући се у својој бесједи, кратко, и на изборни дан у Црној Гори, напоменуо да се током Литургије, у манастиру Ђурђеви Ступови, са свештенослужитељима, помолио за умножење братске љубави.