У Никшићу ће, 14. и 15. октобра 2016, бити одржан 40. Савезни фестивал српских гуслара

  • Наслов: Press u Niksicu
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2016
  • Величина: 13:02 минута (1.87 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у Никшићу ће, 14. и 15. октобра 2016, бити одржан 40. Савезни фестивал српских гуслара.

Смотру најбољих српских гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске, која је такмичарског карактера, организују, поводом 30-годишњице упокојења Радована Бећировића Требјешког, Институт за српску културу – Никшић и Савез гуслара „Душаново царство“ Подгорица.

Тим поводом, у сриједу 12. октобра 2016, одржана је конференција за новинаре, на којој су о садржају предстојеће манифестације, у име организатора, говорили: Рајо Војиновић, предсједник Савеза српских гуслара „Душаново царство“ и др Будимир Алексић, предсједник Управног одбора Института за српску културу.

Манифестација ће свечано бити отворена у петак 14. октобра, у Црквено-народном дому у Никшићу, са почетком у 19 часова, полуфиналним такмичењем 40-орице гуслара, а наставиће се у суботу служењем Свете Архијерејске заупокојене Литургије са парастосом Радовану Бећировићу Требјешком, коју ће служити Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и Преосвећени Епископ Јоаникије.

За подне је најављен научни скуп „Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки“ који ће окупити већи број реномираних и признатих тумача књижевности са српског говорног подручја, а све са намјером да управо наука освијетли феномен Бећировићеве личности и стваралаштва, које је веома присутно у народу, док га је наука, како се могло чути на конференцији за медије, осим часних изузетака, заобилазила.

На финалној вечери, која ће почети у 19 часова, за звање најбољег српског гуслара у овој години, надметаће се 20 такмичара, након чега ће, по одлуци стручног жирија, бити званично проглашење побједника и уручење награда.