Епископ Кирило 9. октобра служио Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у Барселони

Tagged:

013Преосвећени Епископ диоклијски Кирило, викар Митрополита црногорско-приморског одслужио је, на позив Његовог Преосвештенства Епископа западноевропског Луке, у недељу, 9. октобра 2016. године, Свету Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у Барселони. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Жоан Гарсиа, архијерејски намјесник за Шпанију и Португал, протојереј Марти Пуше, старјешина храма Покрова Пресвете Богородице у Барселони и још десетак свештеника, свештемонаха и ђакона, клирика Српске православне парохије западноевропске из Шпаније, Португала и Француске.

Током Свете Литургије, којом је прослављена слава цркве Покрова Пресвете Богородице у Барселони, Епископ Кирило је дао благослов за ношење мантије брату Илијаси, једном од парохијана, који ће бити искушеник, рукопроизвео је за ипођакона другог парохијана Херманоса и рукоположио је у чин ђакона брата Паула, који ће за неколико мјесеци постати и свештеник у недавно основаној парохији у Лисабону, главном граду Португала.

Након Свете Литургије, Владика је бесједио о празнику Покрова Пресвете Богородице и о Светом Јовану Владимиру.

Владика Кирило је, као Митрополитов благослов, поклонио Покровској парохији сликану икону Светог Јована Владимира, а протојереју Жоану и новом ђакону по икону Светог Василија Острошког.

Након Свете Литургије, Епископ Кирило је био са парохијанима на празничном ручку, а потом, у пратњи Новака Билића, секретара Епархије западноевропске, обишао неке од знаменитости Барселоне - Надбискупску катедралу Часног Крста и Свете Евлалије и чувену Гаудијеву катедралу Ла Саграда Фамилиа, још увијек у изградњи. У пропутовању кроз Рим, Епископ Кирило је посјетио Колосеум, мјесто страдања многих хришћанских мученика и тамо се помолио за њихово молитвено заступништво пред Господом.

У пратњи Епископа Кирила на овом путовању је био Игор Балабан, протођакон цетињски.

Протођакон Игор Балабан