Преосвећени Епископ Јоаникије на празник Светог Јована Богослова служио Литургију у манастиру Сомина

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у 16. недјељу по Духовима, на празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, 9. октобра 2016, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Сомина у мјесту Херцегове Луке, који је метох манастира Косијерево. Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије.

У својој архипастирској бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије је говорио о Светом Јовану Богослову, најмлађем ученику и апостолу Христовом, који је као младић кренуо за Господом, слушао ријеч Божју из уста Христових, гледао чуда која је Господ чинио, те тако узрастао у вјери, испуњавао се Духом Светим и достигао до те мjере савршенства духовног које се, нарочито, пројавило у моменту када су се апостоли уплашени разбјежали, видјевши Христово понижавање и распињање на Крсту.

Манастир Преображења Христовог на гори Сомини освештан је прије 15 година, управо на празник Светог Јована Богослова. Подигнут је за покој душа оних који су пострадали од братске руке и који су свој живот дали за вјеру и отачаство. У унутрашњости храма постављене су спомен плоче са око 800 имена погинулих бораца са простора Грахова, Голије, Бањана, Опутне Рудине, Каменска, Никшићке Рудине и дијела Херцеговине у периоду од 1941. до 1946. године. Исписана су имена и 12 бораца, припадника бивше ЈНА који су погинули на херцеговачком ратишту у периоду од 1991. до 1996. године.

Послије Литургије Владика Јоаникије извршио је помен краљу Александру Карађорђевићу, који је убијен у Марсеју 9. октобра 1934, и свима који су пострадали за вјеру и отачаство из ових крајева, а чија имена се налазе на зидовима светиње у Сомини.

„Да не заборавимо, драга браћо и сестре, да је на овај дан је била погибија блаженопочившег краља Александра Карађорђевића који је, заправо, прва жртва фашизма у Европи, те пошасти, тог мрака и таме, који је захватио Европу. Велике су заслуге краља Александра, ослободиоца и ујединитеља. Иако су комунисти, поништавајући све вриједности, поништавали и сваку заслугу краља Александра, нијесу их могли избрисати, оне излазе на видјело. Прихватио је браћу Русе који су бјежали испред Лењина богоубице  и бољшевика који су тада цркве рушили и пљачкали, свој народ убијали, па је на хиљаде Руса краљ Александар прихватио, тиме нас повезао са браћом Русима", нагласио је, између осталог, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.