Бесједа оца Велимира Јововића у храму Зачећа Светог Јована Крститеља у Страшевини код Никшића

Tagged:
  • Наслов: Otac Velimir Jovovic
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 19:12 минута (2.75 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

У 16. недјељу по Духовима, на празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, 9. октобра 2016, света Литургија служена је у храму Зачећа Светог Јована Крститеља у Страшевини код Никшића. Литургију је служио протојереј Велимир Јововић, парох страшевински и старотребјешко-кличевски уз молитвено учешће вјерног народа. Како је празник Зачећа Светог Јована Крститеља и Претече слава већег броја домаћинстава у страшевинској парохији то се црквена слава храма, са благословом Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, свенародно прославља у прву суботу или недјељу по празнику.

Ријечима пастирске бесједе обратио се свештеник Јововић, који је сабране поучио причом из светог Јеванђеља о талантима. Он је поручио да су свети Божји људи, међу којима и Свети Јован Богослов, умножавали од Бога им дате таланте, а они који су за ђаволом ишли убијали су у себи и онај један таланат.

По одслуженој Литургији, у којој је светој Тајни причешћа приступио велики број вјерника, храмовна слава цркве Зачећа Светог Јована Крститеља прослављена је благосиљањем и ломљењем славског колача и трпезом братске љубави, која је приређена трудом парохијана и њиховог надлежног свештеника у Парохијском дому у Страшевини.