Дани Његошеви у Бијелом Пољу

Пјесничка манифестација "Дани Његошеви 2016", одржана је,у организацији Књижевног друштва "Његош", у четвртак 29. септембра 2016, у Центру за културу у Бијелом Пољу.

Предсједник друштва,књижевник Милутин Мићовић је казао да манифестација почиње из града са дубоком и старом духовном српском традицијом, коју чине Мирослављево јеванђеља и црква Светих Петра и Павла.

Свечану бесједу је изговорио др Никола Маројевић, секретар Књижевног друштва „Његош", истакавши да су "последице турске окупације српског народа, прије свега на културном пољу, значиле брисање цјелокупног српског средњег вијека, златне епохе процвата српске духовности и културе. При том, ваља имати на уму да се то није радило плански, као рецимо што се данас покушава мијењањем историјског кода и раскидањем веза формирати нови тип човјека. Такав, новонастали човјек, има прекиде памћења, који се надомјештају обоготворавањем нације и савременом идолатријом.

Након бесједе ђакона Маројевића стихове су говорили познати српски пјесници из Црне Горе: Ранко Јововић, Милица Бакрач, Илија Лакушић, Будимир Дубак и Миладин Јоксимовић. Вече су употпунили народни гуслар Мијат Недовић и хор „Светог Николе".

Књижевној манифестацији „Дани Његошеви" у Бијелом Пољу, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством бјелопољског намјесништва.

Програм ове традиционалне културно-духовне манифестације, која се реализује уз подршку Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе, организоваће се наредних мјесеци у Никшићу, Подгорици и Бару.