Конференција за новинаре поводом манифестације "Дани Његошеви“

У Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта у Никшићу, у сриједу 28. септембра 2016, одржана је конференција за новинаре на којој је било ријечи о предстојећој књижевној манифестацији „Дани Његошеви 2016", коју, традиционално, организује Књижевно друштво „Његош".

Са програмом „Дана Његошевих", главне културно-духовне манифестације Књижевног друштва „Његош", представнике медија упознао је ђакон др Никола Маројевић, секретар Друштва, напомињући да ће се она ове године одвијати у четири етапе.

Први, од четири најављена скупа, биће одржан у четвртак 29. септембра 2016, у Центру за културу у Бијелом Пољу. Том приликом, свечану бесједу изговориће ђакон др Никола Маројевић, а на пјесничкој вечери „Пјесници Његошу" стихове ће казивати: Ранко Радовић, Ранко Јововић, Илија Лакушић, Будимир Дубак, Милица Бакрач и Миладин Јоксимовић.

Осврћући се на друштвено-политичке и културне прилике у Црној Гори, књижевник Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва „Његош" је оцијенио да оваква, савремена Црна Гора „није само подијелила саму себе, него се и одијелила од себе". У прилог томе, према Мићовићевим ријечима, је чињеница да је у Црној Гори латиница смијенила ћирилицу, те да се у државним институцијама налазе само они који су спремни да спроводе преименовање и преозначавање културног насљеђа на којем је стварао државотворни народ Црне Горе.

„Српски писци у Црној Гори живе под окупацијом режима, који све чини да њихов живот и дјело учини непотребним и бесмисленим. Његош је, доиста, овај грдни свијет испитао, али и спознао ону животворну тајну човјекову која његов дух веже с небом. Зато је достојно човјека прозрети људско ништавило и кренути на подвиг који нас ослобађа од тираније страха, умора, диктата савремених властодржаца, који би и овдје у Црној Гори хтјели да угасе искру бесмртну, коју је Његош прославио", поручио је, између осталог, Мићовић.