Празнично бденије у никшићком Саборном храму уочи празника Рођења Пресвете Богородице

Tagged:
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 6:34 минута (1.13 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Прослављање празника Рођења Пресвете Богородице у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, отпочело је свечаним празничним бденијем, које је служено у навечерје Мале Госпојине, у уторак 20. септембра 2016.

Бденије су служили Његово Високопреосвештенство Митрополит тернопољски и кременецки Г. Сергије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско- никшићки Г. Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и монаштва Епархије будимљанско-никшиће и Митрополије црногорско-приморске.

Молитвеном сабрању, у навечерје дивног и великог празника Рождества Пресвете Богомајке, присуствовао је вјерни народ Никшића.

Наступајући празник сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да се Рођење Пресвете Богородице, Оне која нам је дала Сина Божјег, Господа Исуса Христа, Спаситеља свијета, прославља широм васељене.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Сергије заблагодарио је Владици Јоаникију на добродошлици и позиву да заједно узнесу молитве Господу и Пресветој Богородици на дан Њеног свијетлог празника.

Он је у знак братске љубави и јединства у вјери Преосвећеном Епископу Јоаникију поклонио престони крст.

По одслуженом бденију Високопреосвећени Митрополит Сергије је благосиљао вјерни народ, честитајући им празник Рођења Мајке Божје.

Празнично сабрање увеличао је долазак свештенства Румунске православне цркве из манастира Калугара, који ће бити гости манастира Косијерева, а са којим су, прошле године, обавили чин братимљења. На поклоњење и цјеливање вјерном народу у Црној Гори донијета је Чудотворна икона Пресвете Богородице из манастира Калугара у Епархији карасенбешкој.