Литургија у манастиру Добриловина

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је празник Светог свештеномученика Петра Дабробосанског, у суботу 17. септембра 2016, Свету Архијерејску Литургију, у манастиру Светог Георгија - Добриловина. Овом приликом освештано је звоно, које је породица Мрдовић приложила Манастиру.

Пресвећеном Епископу је саслуживало свештенство и свештеномонаштво наше Епархије, а богослужењу, у древној немањићкој задужбини, присуствовао је вјерни народ овог краја и они који су својим поријеком везани за манастир Добриловину, у народу познатом и као „Мала Морача".

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Његово Преосвештенство владика Јоаникије, који је говорио о данашњем празнику, којим се наша Света Црква молитвено сјећа Светог Петра Дабробосанског, новојављеног светитеља Цркве Божје. Био је родом из Гацка, обављао дужност Митрополита дабробосанског од 1920. године, а кад су му усташе рекле да напусти сарајевску Катедру и оде за Београд да би спасио главу, он је одбио не желећи да напушта свој народ.

Владика је захвалио г.-дину Вуксану Мрдовићу, који, иначе, живи у Словенији, а који је са породицом приложио звоно манастиру Добриловина, подсјетивши да је ова светиња, кроз своју бруну историју, сабирала народ дурмиторског краја, Сињајевине, Бјеласице и увијек је свијетљела као запаљена свијећа међу овим горама. Много је страдала, често рушена, паљена, понижавана, али, никада није изгубила светост и моћ да сабира народ, поручио је Владика Јоаникије.

Вуксан Мрдовић је, говорећи о прошлости манастира Светог Ђорђа - Добриловина, казао да је, управо, у овом мјесту, у Потарју, почело прво описмењавање и образовање људи са ових простора, од колашинских поља, Бистрице, Шаранаца, Прошћења, Барица и других села, која се ослањају на ток ријеке Таре.