Освештан обновљени иконостас на Стражници у Петровићима

На дан када се наша Црква молитвено сјећа Полагања ризе Пресвете Богородице и Светих мученика јасеновачких, у уторак 13. септембра 2016, освећење обновљеног иконостаса у храму Светог архангела Михаила на Стражници, у Петровићима код Никшића, обавили су Његово Високопреосвештенство Митрополит кемеровски и прокопијевски Г. Аристарх из Руске Православне Цркве и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Након освећења обновљеног звоника и иконостаса Владике су, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће вјерног народа, одслужили Свету Архијерејску Литургију

Празничном сабрању је присуствовао велики број вјерника, првенствено из братстава Кнежевића, Поповића, Пејовића, Мркаића, Мишковића, Бојанића чији преци почивају око Светоархангелског храма на Стражници, као и народ Бањана, Рудина, Билеће, Никшића и других крајева.

О историјским околностима у којима је подигнута ова древна светиња, тешким временима ропства под Турцима, говорио је Преосвећени Епископ Јоаникије, који је подсјетио да је њен ктитор био један од оних чувених војвода овог краја Иван Петровић. Он је ријечима срдачне добродошлице поздравио уваженог госта из Руске Православне Цркве, нагласивши да посјета Митрополита Аристарха представља радост за Епархију будимљанско-никшићку, за њено свештенство, монаштво, вјерни народ и за њега као Епископа домаћина.

Овом приликом архипастирским граматама, за показану љубав и доброчинство према својој Светој Цркви, а, нарочито, приликом обнове храма Светог архангела Михаила на Стражници у Бањанима, Владика Јоаникије је одликовао: Чедомирa Зенa Поповићa, предсједникa Одбора за обнову храма, Зоранa Кнежевићa и Бориславa Кнежевићa.

У име одликованих захвалио је Чедомир Зено Поповић.

Потом је у Парохијском дому, при манастиру Косијерево, уприличена трпеза љубави са које је свечано сабрање, у име домаћина, поздравио Миодраг-Мишо Кнежевић.

Представљена је и књига „Храм Светог архангела Михаила на Стражници у Петровићима - задужбина војводске породице Петровићи", аутора Чедомира - Зена Поповића, који је, нешто раније, приредио и монографију о манастиру Косијерево. О поменутој књизи говорио је проф. Веселин Матовић.

Сабранима се обратио и сам аутор Чедомир Поповић, захваљујући, првенствено, драгом госту из Руске православне Цркве Митрополиту Аристарху и Преосвећеном Епископу Јоаникију, који су обавили освећење иконостаса и звоника на древној светињи Светог архангела Михаила, чији живопис истраживачи везују за вријеме с краја 16. и почетка 17. вијека.

Сабрање је настављено уз трпезу братске љубави. Владика Јоаникије је угледног и драгог госта из Руске Православне Цркве, иначе Ректора Кузбаске богословије Митрополита кемеровског и прокопијевског Г. Аристарха, у знак сјећања и учињене љубави, приликом посјете Епархији будимљанско-никшићкој, даривао традиционалним српским инструментом гуслама.