Сабор српских породица у манастиру Косијерево

Поводом празника Сабора српских светитеља и просветитеља, у суботу 10. септембра 2016, у манастиру Косијерево у Петровићима код Никшића, одржан је традиционални сабор српских породица.

Сабрање, које се, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, организује осму годину за редом, почело је, као што и приличи, светом Литургијом.

Свету службу Божју служили су свештенослужитељи Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске: протојереј-ставрофор Ђорђе Оровић, протојереј Миодраг Тодоровић и јеромонах Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево.

Бројним вјерницима, сабраним из разних крајева Црне Горе, Србије и Херцеговине, ријечима пастирске бесједе обратио се о. Ђорђе, благосиљајући окупљање у славу дивног и великог празника Сабора српских светитеља и просветитеља.

Освештан је и преломљен славски колач који су, поводом своје крсне славе принијели чланови Сабора српских породица у Црној Гори.

По одслуженој Литургији, дружење је настављено у манастирској порти, гдје је у Црквено-народном дому одржан пригодан културно-умјетнички програм. У име организације Сабора српских породица обратио се Миле Цицмил, предсједник Управног одбора, који је казао да се сабори српских породица, милошћу Божјом, одражавају, већ осму годину, око онога највишег што нам је Господ дао, а то је српска породица - „наш заступник на Небесима".

Добродошлицом је сабране поздравио и јеромонах Арсеније Самарџић, игуман косијеревске светиње. Он је, осврћући се на страдања српског народа кроз историју, казао да смо велика страдања претрпјели од туђина, али и „од браће" о чему свједоче бројне јаме, којих има у Црној Гори, из којих невине жртве вапију ка Господу.

У културно-умјетничком програму су наступили: КУД "Зора Херцеговине", етно састав „Василисе", гуслари Горан Вуковић и Драган Тадић, вокални солиста Лука Цицмил.