На Цетињу одржан XVII православни дјечји сабор Црне Горе

DSC_6768Под слоганом „Крст је сила и знамење, крст је спасење", на Цетињу се данас одржава XVII православни дјечји сабор Црне Горе, посвећен престојећем освећењу Саборног храма Светог Јована Влаимира у Бару, манифестација која окупља преко 1500 малишана из свих црногорских крајева.

Сабор је почео Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру коју су са свештенством служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и викарни Епископ диоклијски господин Кирило.

На крају Литургије Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи казао да је Господ благословио дјецу и да је старијима рекао да ако не буду као дјеца - неће видјети царства небеског.

Након Литургије, извођењем химне Сабора „Крстим се..." манифестација је свечано отворена на платоу испред Цетињског манастира.

Потом су малишани, под руководством својих вјероучитеља, кроз игру, пјесму, рецитације, цртање и друге облике изражавања показали своје знање из вјеронауке.

Наступила су дјеца из Подгорице, Бара, Вирпазара, Паштровића, Никшића, Бијеле, Котора, Берана, Мојковца, Будве, Зеленике, Радовића, Херцег Новог, Куча, Грбља, Спужа, Даниловграда,  Бијелог Поља, Баошића, Мељина, Зете, Врањине и Тивта.

Гости овогодишњег Сабора су Хор „Свети Николај Српски" из Кикинде и госпођа Радмила Мишев, уредник дјечјег програма Радија „Светигора".

На крају првог дијела Сабора проглашен је вјероучитељ године.

У поподневном дијелу манифестације органзован je квиз знања из вјеронауке, који jе ове године биo посвећен хиљадугодишњици мученичке кончине Светог Јована Владимира.

Квиз је осмислио и њиме ће руководити Епископ диоклијски господин Кирило.

Организована је и ликовна радионица, којом руководи настојатељица манастира Дуљево монахиња Ангелина.

Побједницима квиза и најбољим учесницима ликовне радионице припашће пригодне награде.