Манастир Савина прославио храмовну славу

Tagged:
  • Наслов: Jeromonah Makarije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 9:08 минута (1.31 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

Храмовна слава манастира Савина код Херцег Новог, Успење Пресвете Богородице, прославља се свечано као и претходних година. Уочи празника одслужено је свеноћно бденије и одржана духовна академија. Светом литургијом на дан славе началствовао је јеромонах Макарије, намјесник манастира, уз саслужење више свештеника.

Он се након читања Јеванђеља обратио вјерном народу у препуном храму богонадахнутом бесједом у којој је између осталог рекао да је Пресвета Дјева, Мати Христа Бога нашега, у своју утробу смјестила Онога који је већи и од овог и од свих свјетова. Она је послије Вазнесења Господњег на небо остала утјеха апостолима и цијелом свијету. Свети Дионисије Ареопагит, долазећи јој у посјету, говорио је: "Да не знам да постоји Бог и Господ ја бих мислио да је Мајка Божија тај Бог", толико се из Ње изливала благодат Божија. Ми имамо могућност да постанемо свети по Духу Светом али за разлику од нас Она је дала своју крв и своју утробу Сину своме, кроз Њу се збила велика тајна оваплоћења и Њено освећење и посвета Њена је на другачији начин од нашег и зато Њој припада толика почаст. Данас прослављамо њену славу и радост сједињења са Господом и имамо наду да ћемо се и ми једног дана срести са Господом уколико смо овдје са Пресветом Богородицом, рекао је отац Макарије.

Свечаност се наставља у поподневним сатима, након вечерњег богослужења биће одржана свечана литија са чудотворном иконом Пресвете Богородице Савинске коју ће предводити владика Кирило, епископ диоклијски.