У Матешеву сахрањени земни остаци проф. др Слободана Томовића

DSC_6468У Матешеву код Колашина данас су на мјесном гробљу у порти Светих архангела Михаила и Гаврила сахрањени земни остаци проф. др Слободана Томовића, бившег министра вјера у Влади Републике Црне Горе.

Сахрана је по покојниковој жељи обављена у кругу породице, а опијело је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да кум који је дао име Слободану Томовићу, као да је код себе имао пророчког дара.

„Знао је да ће му живот бити у знаку егзистенцијалне борбе за слободу, и то не само за ову земну слободу, пролазну, тјелесну слободу, него слободу од поробљавања демонске силе, гријеха и свејадице смрти", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је покојни Слобоан Томовић у раној млаости престрављен духом смердјаковског оцеубиства, чега се није могао ослободити све до свог последњег издисаја.

„Тек сада, чини се, задобио је ту слободу од тог оцеубиственог духа којим је затрована Црна Гора, нарочито од 1941. године", рекао је он.

Владика је казао да се Томовић кроз лично и породично страдање срео са распетим голготским мучеником Христом.

„И као Достојевски, кроз своје распеће исповиједио је Христа. Другим ријечима, поновио је својим дјелом и својим животним подвигом оне ријечи Достојевског да безумници нијесу ни свјесни кроз какву пећ сумње је прошло моје "Осана"", рекао је Владика Амфилохије.

У име породице се од покојног Слободана Томовића опростила његова кћерка Соња.

Она је казала да је само један који је за себе рекао да је Пут, Истина и Живот.

„Ти си, тата, био на том путу. Томе животу, у ту вјечност си вјеровао.  Ти си, од како си рођен, био на распећу, на тачки гдје су се срели вјечност и вријеме.  И то своје распеће и крст си тешко носио, цијелога живота, али са великим достојанством", казала је она.