Празник Преображења Господњег прослављен на Жабљаку

Празник Преображења Господњег, крсна слава града Жабљака и слава жабљачког Саборног храма, молитвено и свечано је прослављен, и ове године, светом Литургијом, свенародном празничном литијом и традиционалним Преображењским сабрањем.

Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег, на дан празника, у петак 19. августа 2016, служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са бројним свештенством и свештеномонаштвом из Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске, а саслуживао је и гост архимандрит Гурије из Петрограда из Руске православне цркве.

У литургијском сабрању учествовало је монаштво из неколико манастира из Црне Горе, представници Црквених општина и бројни вјерници са Жабљака и других црногорских градова, као и они који су својим поријеклом везани за дурмиторски крај.

Након Литургије традиционална Преображењска литија  вјерног народа кренула је од Саборног храма Преображења Господњег, пролазећи центром Жабљака и проносећи благослов на овај град и све оне који живе у њему, бораве и посјећују га.

Литијом је началствовао Преосвећени Епископ Г. Јоаникије, који се по повратку у Саборну цркву обратио ријечима архипастирске бесједе.

Благосиљан је и преломљен славски колач и освештано је грожђе.

Домаћин овогодишње славе био је Љубо Никић са породицом, који је заједно са надлежним парохом протојерејем Миливојем Јововићем и Црквеним одбором припремио трпезу братске љубави у славу Божју и у славу светог Преображења.

Домаћин славе за идућу годину биће Милинко Мића Обрадовић, који живи у Америци.

Одржан је културно-умјетнички програм у којем је учествовао: КУД „Пива" из Плужина, народни гуслар Здравко Кнежевић и берански црквени хор.