Митрополит Амфилохије на Преображење Господње предводио прву Преображенску Литију на Светом Стефану

DSC_6224

Благословом Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, а у организацији манастира Прасквице и парохије паштровско-тудоровићке на празник Преображења Господњег су на Светом Стефану организоване Преображењске свечаности са првом Преображењском Литијом у овом елитном туристичком насељу.

Прослава је започела Светом Литургијом у цркви Преображења Господњег на Светом Стефану.

У току дана испред Гранд хотела на Светом Стефану организован је сајам монашких производа.

Након вечерње службе у манастиру Парсквица, од манастира је према Светом Стефану кренула свечана Литија са читањима Јеванђеља, коју је предводио Митрополит Амфилохије са свештенством.

По њеном завршетку одржана је празнична духовна академија са богатим културно-умјетничким програмом.

Митрополит Амфилохије је у поздравном слову присутне подсјетио на срушену капелу Светог Петра Цетињског на Ловћену, и друге цркве које су након тога грађене по угледу на њу, као свједоке велике истине коју прослављамо празником Преображења, истине о Христовом Преображењу на Гори Таворској.

Бесједећи о Божанској свјетлости, Владика Амфилохије је између осталог казао да је човјек својим умом и свјетлошћу свога ума слика Божанске свјетлости.

„Призван је да прими у себе ту вјечну Божанску свјетлост и да од смртнога бића постане бесмртно, од пролазнога непролазно, од слијепога-видовито биће", рекао је Мтрополит црногорско-приморски.

У културно умјетничком дијелу програма наступили су: Дјечји црквени хор са Светог Стефана, гуслар Марко Шћепановић, Црквени хор „Свети Евстатије Превлачки" из Будве, Пјевачко друштво „Свети цар Лазар" из Грбља, Бојана и Никола Пековић и вокални солиста Биљана Крстић.

О.Б./Р.В.