Уводно вече „Трга од Ћирилице“

У уторак, 2. Августа, у Херцег Новом  одржано је уводно културно-духовно вече манифестације „Трг од Ћирилице".

На самом почетку сабране је поздравио  уредник манифестације Желидраг Никчевић рекавши да наша азбука није само средство комуникације, него да слова и наш језик чувају у себи исконску љубав, да се у њима рађа и обнавља људска и народна солидарност, да се преко њих преноси све оно што нас спаја кроз вијекове.

„Сва наша књижевност и умјетност потичу са извора солунске браће Кирила и Методија" , казао је господин Никчевић  и додао да је једна од обавеза „Трга од Ћирилице" да то сачува у народном памћењу.

Јелена и Лана Милић из хора Преподобна Мати Ангелина из Никшића представиле су се појањем духовне музике.

Познати српски пјесник Ђорђо Сладоје, говорио је стихове неколико својих пјесама.

Изложбом минијатура историчара умјетности и иконописца,  госпође Радмиле  Лукетић из Београда  у галерији „Фреска"  отворен је ликовни дио програма „Трг од Ћирилице", а изложбу је отворио Игор Тешић, стручни сарадник Факултета драмских умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Трећи по реду Трг од Ћирилице посвећен је хиљадугодишњици мученичке кончине Светог  Јована Владимира, стогодишњици Мојковачке битке и седамдесетогодишњици Удружења књижевника Црне Горе.

За сриједу, 3. август,  најављено је свечано отварање „Трга од Ћирилице", који ће бесједом отворити Његово Високопреосвештество Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

 

Оливера Балабан