У трећу недјељу по Духовима Епископ Јоаникије служио Литургију у никшићкој Саборној цркви

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у трећу недјељу по Духовима, на празник Преподобног Сампсона Странопримца, 10. јула 2016, Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

У светом богослужењу молитвено је учествовао вјерни народ Никшића, којима се, након читања светог Јеванђења, ријечима бесједе обратио ђакон др Никола Маројевић.

Осврћући се на одломак из прочитаног Јеванђеља о.Никола је казао да ријечи Господње нама људима постају истинска свјетила на животном раскршћу. Зато се у Јеванђељу и каже да је свјетиљка тијелу око, а око, додао је он, управо представља Господа.

Прије Светог причешћа Његово Преосвештенство владика Јоаникије поучавао је сабрани народ о припреми коју вјерници треба да врше прије него приступе Светој Тајни Тијела и Крви Христове. Хришћани треба да исповједају своје гријехе да би  им Господ, преко молитве свештеника, опростио гријехе, ослободио их, очистио и да би се њихово срце припремило за стан Богу живом.

„Господ и Његова светиња желе да обитавају у чистом, очишћеном човјековом срцу. Сви можемо да приложимо труд и то је оно на шта Господ, заправо, и гледа. Тај труд је неопходан за наше срце, јер светиња не дјелује механички него дјелује тамо гдје има човјековог дјеловања, гдје се човјек труди и показује своју љубав према Богу", поручио је Преосвећени Епископ.