Владика Јоаникије на Ивањдан служио Литургију у Сутивану код Бијелог Поља

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Рођења Светог Јована Крститеља - Ивањдан, у четвртак 7. јула 2016, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Јована Крститеља у Сутивану код Бијелог Поља. Након Литургије Владика је, у присуству бројног народа, освештао камен темељац за Парохијски дом који ће се градити у овом благословеном мјесту.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво наше Епархије, а у празничном сабрању учествовао је вјерни народ овог краја.

Празник Рођења Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, који је слава новоподигнутог храма у Сутивану, ријечима архипастирске бесједе честитао је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

Он је казао да је  рођење Светог Јована знаменит и чудесан догађај кроз који је дјеловао промисао Божји, јер су Свети Захарије и Јелисавета, који су дуго били бездјетни, па их је Господ у поодмаклим годинама наградио на чудесан начин, добили благу вијест о рођењу њиховог дјетета са неба од Бога.

По одслуженој Литургији Преосвећени Епископ је, са свештенством и бројним народом. обавио освећење камена темељца за Парохијски дом који ће се градити у Сутивану.

Владика је подсјетио да је ово мјесто од давнина било ознамењено именом Светог Јована Крститеља, јер је овдје некада постојао древни храм Светог Јована Крститеља по коме је мјесто и добило име Сутиван, Свети Јован. Житељи Сутивана су, градећи нови храм, на неки начин, обновили онај древни храм, чији темељи, нажалост, нијесу пронађени.