Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима

Tagged:

Традиционална пјесничка манифестација Видовданско пјесничко бденије одржана је на празник Светог мученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика, у уторак 28. јуна 2016, под сводовима древне немањићке светиње манастира Ђурђеви Ступови.

Учеснике Видовданске поетске светковине и вјерни народ, окупљене у свјетлости великог празника, поздравио је, благосиљајући сабрање Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

Владика је казао да је Косовска битка, дубље гледано, такав догађај који се догодио на Косову Пољу 1389. али се није завршила ни до дана данашњег. Борба за Крст часни и слободу златну, за идентитет, образ, част, поштење трајаће, истакао је Његово Преосвештенство, до скончанија свијета и вијека. У тој борби пјесничка ријеч нас ободрује и просвјетљује, открива смисао тог подвига.

У Видовданском пјесничком бденију учествовали су пјесници: Милутин Мићовић, Милица Бакрач, Тодор Живаљевић Велички, Благоје Баковић, Радомир Уљаревић, Невена Радојевић, Дарко Јововић, Петар Рмуш. Вече је наступом употпунила и етно група Свети Евстатије.