Видовдан молитвeно прослављен у острошком скиту Јован Долу

Tagged:
  • Наслов: Otac Sergije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 8:58 минута (1.54 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_1663

У острошком скиту Јован Долу у цркви посвећеној Светим Српским мученицима и новомученицима на празник Светог мученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика - Видовдан, одслужена је Света Литургија, пререзан и благосиљан колач поводом храмовне славе и одслужен парастос.

Литургијом је началствовао сабрат острошке обитељи јеромонах Сергије, а саслуживали су му јерођакони Роман и Зосима. Одговарала је братија острошке обитељи, а евхаристијском сабрању присуствовао је вјерни народ, те бројно монаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, који су примили Свето Причешће.

О.Сергије је са саслужитељима пререзао и благословио славски колач поводом храмовне славе, а потом је одслужен парастос свим српским мученицима који су живот дали за Крст часни и слободу златну од Косовског боја до данас.

На крају Богослужења сабранима се ријечима празничне бесједe обратиo о. Сергије.

Сабрани вјерници са свештеномонаштвом су потом обишли манастирско гробље гдје су одслужили помен и цјеливали гроб дугогодишњег игумана острошке светиње о. Лазара и гробове упокојене братије из острошке обитељи и ктиторске породице Никчевића, чији су земни остаци сахрањени у скиту.

Прослава празника настављена је уз послужење у манастирској гостопримници, које је припремила братија из острошког скита.