Мученичка Дола су српска Голгота и пивски Јасеновац

На празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, у уторак 7. јуна 2016, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је са свештенством и вјерним народом Свету Архијерејску Литургију у спомен-цркви посвећеној овом празнику у Долима у Пиви.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије: протојереј Миодраг Тодоровић, јеромонах Јефтимије Шкулетић,игуман манастира Пива, јеромонах Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево, јереји Остоја Кнежевић и Мирослав Михаиловић и јерођакон Саво Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Након свете службе Божије Преосвећени Епископ је, као и преходних година на овај дан, обавио помен свим жртвама пивског краја, које су страдале током Другог свјетског рата. У молитвама пред Господом, заједно са невино страдалим житељима пивског краја, поменута су и имена више од 500 житеља села Дола, стараца, жена, дјеце и нејачи које су припадници „Принц Еуген" дивизије и усташе-муслимани из гатачког среза и околине убили у току једног дана - 7. јуна 1943. године.

Родбини и потомцима новомученика долских и благочестивом вјерном народу, који се у молитвеном спомену сабира на овом светом мјесту у Долима архипастирском бесједом обратио се Владика Јоаникије.

Храмовна слава цркве Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, метох Пивског манастира, прослављена је освећењем и ломљењем славског колача и жита. Домаћин славља био је Жељко Митрић са породицом и Црквеним одбором манастира Пива. Дио крсног колача и обавезу да буде домаћин славе идуће године преузео је Мирко Кецојевић.

Бесједу о жртви, коју је невино страдајући у Другом свјетском рату, поднио народ Пиве, одржао је проф. др Јован Делић.

Молитвеном сабрању у Долима присуствовали су, и ове године, представници мјеста Велика под Чакором, гдје је 28. јула 1944. године, на исти начин, убијено око 600 невиних житеља, такође нејачи, старца, жена и дјеце. У име Величана обратио се Војо Стешевић.

Одржан је културно-умјетнички програм, у организацији Центра за културу Плужине и манастира Пива, а наступили су: хор при храму Светог Јована Крститеља у Плужинама, гуслар Мирко Вуковић, пјесник Ранко Мићановић и вокални солиста Лука Цицмил.