Љубомиру Симовићу уручена награда "Извиискра Његошева“

У свечаној сали САНУ у Београду, у уторак 17. маја 2016, књижевна награда „Извиискра Његошева“ уручена је овогодишњем добитнику пјеснику, драмском писцу и есејисти академику Љубомиру Симовићу.

Награда се Симовићу додјељује за његов цјелокупан књижевни рад, а жири за додјелу награде „Извиискра Његошева“, у чијем саставу су: проф. др Јован Делић, предсједники чланови: проф. др Иван Негришорац, проф. др Ранко Поповић, др Драган Хамовић и књижевник Милутин Мићовић, наводи да је Љубомир Симовић„и као драмски писац, и као лирски пјесник, у врху не само савременог српског пјесништва, а по међународној афирмацији, нарочито по планетарном успјеху својих драма, стекао свјетско име и глас...“

Симовићева поезија је дубоког памћења. Ослоњена на фолклорну традицију, она урања у митску архајску свијест, али успоставља и жив, динамичан дијалог са старим српским пјесништвоми средњовјековном историјом, са дубровачком поезијом и са новијом српском књижевношћу, гдје почасно мјесто имају Стерија и Лаза Костић. Мотивима пута и путовања ова нас поезија повезује са античком Грчком, Византијом, Светом гором и Хиландаром, Персијом и Русијом. Она памти искуства сеоба, устанака и свјетских ратова, полома, погрома и братоубистава“.

Сабрање, поводом уручења награде, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је поздравио бројнезначајне личности из нашег црквеног, културног и друштвеног живота, између осталих, ЊиховаПреосвештенства Господу Епископе пакрачко-славонског Јована и захумско-херцеговачког и приморског Григорија, Владимира Костића,предсједника САНУ, амбасадора Руске Федерације у Србији г.-дина Александра Чепурина,Ђорђа и Наду Момировић, власнике компаније „Мона“ и суосниваче овог престижног књижевног признања, те присутне чланове жирија са предсједником проф. др Јованом Делићем и самог добитника награде пјесника, драмског писца, приповједача и есејисту Љубомира Симовића.