Вече посвећено Љубомиру Симовићу

Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, поздрављајући присутне чланове жирија,  г.-ђу Наду Момировић, власницу компаније Мона, која је са Епархијом будимљанско-никшићком суоснивач ове књижевне награде, и бројне уважене госте. Владика је казао да „Дани Светог Василија Острошког", који се организују у Никшићу са великом свенародном литијом, као величанственом круном манифестације, представљају, у овом нашем времену, најубједљивији и најљепши знак васкрсења Христовог.

Награда „Извиискра Његошева" за 2014/2015, према одлуци жирија, у чијем саставу су: проф. др Јован Делић, предсједник и чланови: Милутин Мићовић, проф. др Драган Станић, проф. др Ранко Поповић и Драган Хамовић, пјеснику Љубомиру Симовићу додијељена је за цјелокупни књижевни рад.

О стваралаштву академика Симовића говорио је проф. др Јован Делић који је, између осталог, рекао да је планетарни успјех, нарочито драмског опуса једног писца „малог народа и малог језика, право велико чудо које недвосмислено потврђује  универзалне димензије Симовићевог опуса, поетског и драмског".

Проф. др Иван Негришорац је мишљења да је у Симовићевим пјесничким књигама, а нарочито: „Уочи трећих петлова", „Видик на две воде", „Источнице", „Горњи град", „Игла и конац", „Љуска од јајета" и др, исказана моћна пјесничка ријеч културолошког саморазумијевања, ријеч суочавања са самим собом и запретеним токовима историје и духовности.

У сурету са пјесничким и драмским дјелом Љубомира Симовића суочавамо се, истакао је Милутин Мићовић, са чудом обнове моћи и могућности језика. У најбољим мјестима овог пјесничког дјела имамо осјећање као да сам језик из своје семантичке утробе рађа нове моћи, опонирајући увијек сваком коначном смислу.

Поезију највећег српског пјесника Петра II Петровића Његоша и пјесника Љубомира Симовића, овјенчаног „Његошевом Извиискром" читали су Биљана Ђуровић и Сретен Митровић. Вече је употпунио хор Преподобне мати Ангелине. Свечаност уручења књижевне награде „Извиискра Његошева", која се састоји од повеље и плакете, рад академског вајара Љубише Манчића, као и новчаног износа покровитеља Компаније „Мона"  одржаће се 17. маја у САНУ у Београду.