Доксологија у Саборној цркви у Никшићу

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићи служена је, у уторак 10. маја 2016, доксологија у част Његовог Високопреосвештенства Митрополита тернопољског и кременецког Г. Сергија Украјинске православне цркве Московског патријархата, који је, поводом прослављања празника Светог Василија Острошког Чудотворца, гост Епархије будимљанско-никшићке.

Доксологију је служило свештенство архијерејског намјесништва никшићког, а током овог чина Високопреосвећени Митрополит Сергије стајао је у владичанском трону у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, те више свештеника и монаха двају помијесних Цркава, вјерног народа и других гостију сабрања.

Поздрављајући високог госта Преосвећени Владика Јоаникије је казао да је празник Васкрсења Христовог и празник Светог Василија Острошког је свеобухватна двострука радост која нас сједињује, која нам, увијек, доноси и ту радост да заједно са нашим драгим гостима из других помјесних Цркава прославимо празник Светог Василија Острошког и славу овог светог храма у граду Никшићу.

„Наш народ саосјећа са тешкоћама украјинског народа и Украјинске православне Цркве Московског патријархата и са свим православним хришћанима који данас страдају у цијелом свијету у Сирији, Палестини и у Ираку, али највише се нашег срца дотичу страдања у Украјини зато што се тамо, нажалост, сукобљавају браћа. Знамо да тамо постоје и разни расколи, али, овом приликом, морамо да истакнемо нарочито да је наш драги гост Високопреосвештени Митрополит Сергије био један од оних украјинских митрополита и епископа, било их је наравно још, који су у одсудном моменту кад се правио врло опасан раскол у Украјини, стали чврсто за јединство Цркве Православне, за народно јединство, за духовно јединство, за вјерност својој Цркви, својим коријенима, својој култури, свом народу и својој отаџбини", казао је Владика Јоаникије.

У свом отпоздраву Високопреосвештени Митрополит тернопољски и кременецки Г. Сергије је заблагодарио Епископу будимљанско-никшићком Г. Јоаникију на позиву да, у ове свијетле дане, када прослављамо вјечно живог и васкрслог Христа Спаситеља, овдје заједно узносемо благодарност Богу и подијелимо радост празника Васкрсења Христовог и радост празника који дочекујемо.

Свечаној доксологији присуствовали су гости Епархије, који учествују у културно-духовној манифестацији „Дани Светог Василија Острошког" која ове године обиљажава двадесетогодишњицу од оне прве величанствене литије у славу Светог Василија Острошког Чудотворца.