Епископ Јоаникије освештао спомен-храм Светих српских мученика и новомученика на Јавору

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије освештао је, на Васкршњи уторак, 3. маја 2016, новоподигнуту спомен-цркву Светих српских мученика и новомученика од Косова до данашњих дана на Јавору.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије милешевске и будимљанско-никшићке, а чину освећење присуствовао је велики број вјерног народа.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о жртви коју су, борећи се кроз вјекове за Крст Часни и слободу златну, подносили заједно Срби из Србије и из Црне Горе, проливајући своју крв за ослобођење и уједињење цијелог Српства, не гледајући на границе.

Свечности поводом освећења храма на Јавору,у име Владе Републике Србије и у име Управе за вјере, присуствовао је г.-дин Марко Николић.

Владика је, овом приликом, захваљујући приложницима и свим људима добре воље, који су учествовали у градњи ове спомен-цркве, посебно поменуо Управу за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Републике Србије и њеног директора Милету Радојевића, одликујући га архипастирском граматом за "показану љубав и доброчинство према својој светој Цркви, а нарочито приликом изградње храма Светих српских мученика на Јавору".