Епископ Јоаникије служио помен жртвама НАТО бомбардовања Мурина

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Васкрсења Господа Исуса Христа, 1. маја 2016, у Мурину, помен жртвама из овог мјеста, које су страдале током НАТО бомбардовања 30. априла 1999.

Саслуживали су свештенослужитељи Епархије будимљанско-никшићке: протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански, протојереј-ставрофор Боро Врховац, парох андријевички, јеромонах Георгије Рајаковић, игуман манастира Брезојевица и јереј Жељан Савић, парох трепачко-шекуларски.

Помену, који са благословом Преосвећеног Епископа Јоаникија, организује муринска Мјесна заједница, присуствовали су чланови породица, чији су најмилији страдали током НАТО агресије прије 17 година. Сјећању на њихову невину жртву одазвао се велики број грађана из свих крајева Црне Горе.

Архипастирском бесједом обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, нагласивши да је ово жртвено мјесто зато што га је залила невина крв проливена на правди Бога без икакве кривице. Све жртве, свака појединачно, истакао је Његово Преосвештенство, заслужују да им се подигне црква, јер само Црква Божја чува вјечно памћење на жртве, нарочито ова дјечица овдје пострадала, свако од њих посебно заслужује да му се подигне црква и није случајно што се неколико година после НАТО злочина на овом мјесту почела подизати црква, диван и величанствен храм на Мурини.

„Мислим да то до сад нико није јавно рекао, а ја вам управо сада саопштавам да ћемо цркву Свете Петке подизати у славу Божју и за покој душа ове дјечице и осталих невиних жртава", поручио је у својој бесједи Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.