Епископ Јоаникије служио је вечерње богослужење у Саборном храму Светог Василије Острошког у Никшићу

Tagged:

На дан када се наша Света Црква молитвено слави васкрсење Лазарево из мртвих, на Лазареву суботу - Врбица, 23. априла 2016, вечерње богослужење служено је у Саборном храму Светог Василије Острошког у Никшићу.

Вечерње је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са бројним  свештеницима архијерејског намјесништва никшићког и монаштвом Епархије.

Служби је присуствовао велики број вјерног народа Никшића, а нарочито је пуно било дјеце.

Након завршене службе Преосвећени Епископ је са свештенством благосиљао врбицу и предводио празничну Литију, која је опходила никшићку Саборну цркву.

По повратку у храм Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, ријечима архипастирске бесједе, честитао је сабранима велики и дивни празник Врбицу, празник дјечје радости и наступајући празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвијети, којим се најављује почетак спасоносних дјела Христових.

„Господ, драга браћо и сестре, полако завршава дјело спасења рода људског. Он је дошао у Јерусалим да прими све оно што му овај свијет нуди, и добро које свијет има, али и зло којим ће Га обасути и Он то прима, не принудно, него добровољно. Прима све на себе и људску и демонску злобу, пакост, клевету, мржњу, све то носи као јагње Божје. На крају, прима највеће понижење, неправедно суђење, шамаре, пљување и крсну смрт ради нас и ради нашег спасења, да би гријехе људске изнио на Крст, да би их спрао својом живоносном крвљу, да би нама даровао опроштај грехова, али и да би нам дао обновљење живота, обновљење природе и обновљење нашег заједништва у Христу Васкрслом.

Нека буде срећан празник, нека су срећни свети, велики дани Велике недјеље. Долазите у храм Божји да примите Божју благодат, Божју милост, да отворите своју душу Божјој свјетлости, која све нека вас обасја, обрадује, препороди и да нам врати нову радост, нови живот, ново заједништво", поручио је, у својој бесједи, Преосвећени Епископ Јоаникије.