Представљени резултати пројекта "Премошћавање баријера – Дух партнерства“

У четвртак 21. априла 2016, испред Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу одржана је конференција за новинаре поводом представљања резултата пројекта "Премошћавање баријера - Дух партнерства", који финанасира Европска унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње између Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Пројекат реализују Савез удружења параплегичара Црне Горе, као водећи партнер и Српска православна црквена општина Никшић, као његов партнер у Црној Гори, односно Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце нам је заједничко" из Требиња, као водећи партнер и Општина Билећа, као његов партнер у Босни и Херцеговини.

Наташа Боровић, предсједник СУПЦГ је подсјетила да је реализација поменутог пројекта почела у априлу 2015, а завршава се почетком јуна 2016. године, напомињући да укупни трошкови пројекта у Црној Гори износе 80. 684 евра од чега је допринос Европске уније 68. 178 евра. Она је додала да је циљ овог пројекта повећање друштвене повезаности у прекограничном региону подизањем свијести о питањима везаним за особе са инвалидитетом, те прилагођавање културних и вјерских објеката како би се повећала њихова приступачност за ову популацију.

У име Удружења "Сунце нам је заједничко" из Требиња и њиховог партнера Општине Билећа обратио се Мијат Шуковић, информишући јавност да су грађевински радови у Босни и Херцеговини обухватили објекте у Билећи гдје је направљена рампа на улазу у Саборну цркву Светог Саве и на улазу у Дом културе "Јевто Дедијер. Обезбијеђена је опрема: подизна степенишна платформа за дворишни улаз Цареве џамије у Билећи и гусјеничар за степенице за улаз у цркву Покрова Пресвете Богородице у манастир Дужи код Требиња.

Саборна црква у Никшићу, задужбина свете царске породице Романов, према ријечима ђакона Косте Дојића, је и у вријеме градње, прије више од стотину година, превазилазила техничке, административне капацитете тадашње Краљевине Црне Горе, предњачећи у свему.

"И данас она, опет, предњачи у ономе што је веома битно, а то је социјална инклузија, јер то и јесте дио опште мисије хришћанске Цркве да укључује све и свакога, да свима пружи, на неки начин, једнаку шансу да човјек може да оствари једно од најосновнијих права - право на испољавање вјероисповјести", рекао је ђакон Коста Дојић.

Прекогранични културно-вјерски догађај у Никшићу обухватио је и гостовање Ника Вујичића, свјетски познатог мотивационог говорника, који је посјетио никшићку Саборну цркву, а затим у препуној сали Црквено-народног одржао предавање.