Заједничка свеправославна литургија у Ротердаму

Јуче је у центру Ротердама у грчкој Цркви светог Николаја Мир-ликијског (између Бојманс-музеја и клиничког центра Еразмус) одржана заједничка свеправославна литургија Грчке, Руске, Грузијске и Србске православне цркве. Овај одложени Дан православља организује се увек касније због заузетости различитих помесних епископâ у својим епархијама у првој недељи поста. Нашу помесну цркву тамо су представљали владика западно-амерички Максим (Васиљевић), протојереј Славиша Шањић из Париза, ђакон Дејан Радошевић из Ротердама и ђакон Данило Подкрајац из Бреде. Из осталих помесних цркавâ издвајамо митрополита Атинагору и владику Петра из Васељенске патријаршије, владику Доситеја из Грузијске православне цркве и владику Симона из Московске патријаршије.

Претходно вече (прексиноћ) у зборници Ротердамске парохије СПЦ владика Максим је са јеромонахом Савом, игуманом манастира Тврдош, протојерејем Славишом Шањићем из Париза, и јерејем Гораном Ковачевићем из Ротердама, уз саслуживање ђакона Дејана Радошевића и Игора Челана служио Вечерње а потом у препуној зборници пред 45-оро присутних одржао предавање-презентацију о енглеском издању књиге "Хришћанско наслеђе Косова и Метохије", новог издања књиге енциклопедијског и научног значаја која је још 1987. изашла на србском језику. Драги гост "Ротердамаца" био је у суботу увече и Новак Билић из Епархијске канцеларије у Паризу.

Док је заједничка свеправославна литургија текла у Грчкој цркви, служено је и у цркви Свете Тројице СПЦ у Ротердаму, иначе највећој холандској парохији и другој по величини у Западно-европској епархији СПЦ. Одашиљам вам најновију беседу оца Воја Билбије у Ротердаму, са ове службе. Обратио се прота, као и скоро увек у својој матичној парохији, одмах после читања светог јеванђеља на холандском. Овај пут међутим, јеванђеље на холандском читао је један Холанђанин православни свештеник (којих је иначе врло мало) - отац Серги Меркс.

Отац Серги је формацијски свештеник Руске православне цркве у Холандији. Његова супруга Јељéна (Рускиња) диригује, образује и води неколико црквених хорова у овој земљи. Између осталог подучава и Хор Свете Тројице у СПЦ Ротердам.Оцу Војиславу и оцу Сергију саслуживао је ђакон Игор Челан.

Михаило Хаџи Ценић.